Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Halva Europa rustar upp

BRYSSEL 13 april 2015 | Ukraina och Polen i topp

Samtidigt som länderna i östra Europa ökar sina militärbudgetar skär västländer ned. Men Sverige utgör ett undantag.

De östeuropeiska länderna ökar sina militärutgifter. Det visar en studie från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Jämfört med 2013 ökade de östeuropeiska länderna sina militärutgifter förra året med nästan en tiondel. Samtidigt minskade de väst- och centraleuropeiska länderna sina utgifter med två procent. Sverige hör till de länder som ökade sina utgifter

– Krisen i Ukraina har förändrat säkerhetssituationen i Europa fundamentalt, men i nuläget är påverkan på militärutgifterna begränsad till de länder som gränsar till Ryssland. I övriga Europa är ledordet fortfarande ekonomisk åtstramning när det gäller militärutgifter, sade Sam Perlo- Freeman, chef för undersökningsprojektet i en kommentar.

Polen ökade sina utgifter med 13 procent i fjol, till stora delar på grund av ett omfattande moderniseringsprogram. Polen är det EU-land som ökade sina förslagsanslag mest under 2014 och väntas enligt Sipri ytterligare öka dem med nästan en femtedel i år. Litauen beräknas samtidigt i år öka sina militära utgifter med 50 procent.

Ukraina ökade under fjolåret sina militärutgifter med en drygt femtedel, mest av alla europeiska länder, i samband med olaglig rysk annektering av Krim och efterföljande krig i östra delen av landet. Landet väntas fördubbla försvarsbudgeten i år, nästan hälften av detta ska dock gå till att betala ut pensioner. Ryssland ökade sin militärbudget med åtta procent, en ökning som dock varit inplanerad innan Ukrainakrisens början.

I Europa lade Armenien följt av Ryssland och Azerbajdzjan störst andel av statens samlade utgifter på militären. Fördelat per person satsade Norge mest: motsvarande 11 500 kronor.

Sammanlagt lades 386 miljarder dollar, motsvarande 3,3 biljoner kronor, på militären i världen under 2014, en minskning med 0,6 procent jämfört med året innan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret