Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet röstade ner ett förslag att ledamöterna skulle redovisa hur de andväner sina ersättningar för allmänna utgifter. Arkivbild.

Politikers EU-ersättningar ska inte granskas

BRYSSEL 30 april 2015 | Svenskarna splittrade

EU-parlamentet sade på onsdagen nej till att ledamöterna ska redovisa sina ersättningar.

EU-parlamentarikerna får varje månad 4 320 euro, motsvarande över 40 000 kronor för allmänna utgifter som exempelvis kontorsmaterial, telefonräkningar och resor inom det egna landet. I dag finns dock ingen kontroll över hur de spenderas.

EU-parlamentets budgetkontrollutskott hade i mars röstat igenom ett förslag om att ledamöterna årligen måste redovisa hur dessa ersättningar används. Men ett ändringsförslag lades fram som vattnade ut kravet på granskning och istället efterfrågade en utredning i frågan.

Ändringsförslaget innebär dessutom att två punkter, 43 och 44 utgår ur resolutionen.

“Europaparlamentet är bekymrat över att ersättningen för allmänna utgifter inte granskas och att den betalas ut utan några ordentliga styrkande handlingar.”, lyder punkt 43 som nu alltså stryks.

Av de svenska EU-parlamentariker röstade alla i allianspartierna och Sverigedemokraterna för ändringsförslaget.

“Våra ledamöter ansvarar inför sina väljare och inte inför parlamentets administration för sina handlingar. De är inte anställda av parlamentet utan av väljarna. Det är en viktig princip. Om man inte håller på den tar man bort all mening i ordet förtroendevald.”, skriver Moderaternas presstalesperson Per Heister i ett mejl.

Miljöpartiets fyra ledamöter röstade mot medan de socialdemokratiska parlamentarikerna tillsammans med V och FI lade ned sina röster.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret