Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Cecilia Malmström meddelade på tisdagen att handelsförhandlingarna med Vietnam i princip var klara. Arkivbild.

Nytt handelsavtal ska ge skjuts åt framtida europeisk ekonomi

STOCKHOLM 4 augusti 2015 | Handel för 265 miljarder

Ett omfattande avtal mellan EU och Vietnam kommer att ta bort tullar och andra handelshinder.

Under ett telefonsamtal mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och Vietnams närings- och handelsminister Vu Huy Hoang på tisdagen enades parterna om att alla frågor av vikt är färdigförhandlade.

– Vi är överens om ett omfattande och ambitiöst frihandelsavtal som blir en skjuts för såväl EU:s som Vietnams ekonomier. I och med sin bredd sätter avtalet dessutom en ny, bättre standard för EU:s handelsavtal med utvecklingsländer, säger Cecilia Malmström i ett uttalande.

Avtalet kommer att inom en sju till tio årsperiod efter att det trätt i kraft stegvis slopa i stort sett samtliga tullavgifter på handeln med varor mellan Vietnam och EU och vice versa. EU-länderna är idag en av de största utländska investerarna i Vietnam.

Avtalet kommer att ge europeiska företag rätt att konkurrera om offentlig upphandling i Vietnam samt ge tillträde stora delar av tjänstesektorn.  

Frihandelsavtalet innehåller också åtaganden för att upprätthålla arbetstagares rättigheter enligt ILO och regler för en hållbar miljöutveckling när det gäller till exempel skogsbruk och fiske.

Den kontroversiella frågan om särskilt skydd för företags investeringar så kallat ISDS kommer att behandlas efter att EU-kommissionen i höst lägger fram ett formellt och reformerat förslag som även ska gälla för det framtida handelsavtalet mellan EU och USA.

Om inga oväntade hinder uppstår kan avtalet sannolikt träda i kraft 2018 efter att ha godkänts av Europaparlamentet, EU-ländernas nationella parlament samt Vietnam. Det betyder att den sista tullavgiften ska vara borta senast 2028.

Förra året uppgick handeln mellan parterna till ett värde av 265 miljarder svenska kronor, i huvudsak bestående av export av elektronik och textil från Vietnam till EU-länderna. Handel med Vietnam motsvarar 0,8 procent av EU:s totala externa handel.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret