Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tidigare miljökommissionär Janez Potočnik och industrikommissionär Antonio Tajani. Arkivbild.

EU-toppar kände till utsläppsfusk

26 oktober 2015

En tidigare miljökommissionär informerade övriga kommissionen som dock inte gjorde något åt biltillverkares manipulering av utsläppstest.

2013 påpekade dåvarande miljökommissionär Janez Potočnik från Slovenien att flera biltillverkare fuskade med utsläppstest, enligt Financial Times som citerar ett brev från denne till den italienske, tidigare industrikommissionären Antonio Tajani.

I brevet talar Potočnik om den ”betydande diskrepansen mellan certifierade utsläpp och dem som faktiskt observeras på vägen”.

”Det finns en vida spridd oro att [bilarnas] prestanda har anpassats för att klara testcykeln utan att beakta den dramatiska utsläppsökningen utanför denna begränsade räckvidd”, skriver miljökommissionären som ber industrikommissionär Tajani att vidta ytterligare åtgärder för att komma åt biltillverkarna.

Enligt tidningen blev kommissionen uppmärksammad på skillnaderna mellan testresultaten i labb och på vägar redan 2011.

”Dokumentet som Financial Times fått visar att biltillverkarnas manipulering av utsläppstesterna var vida känd – och hätskt debatterad – i de högsta nivåerna i EU mycket tidigare än man tidigare trott”, skriver tidningen.

Dåvarande industrikommissionär Antonio Tajani, nu EU-parlamentariker, twittrade på måndagen ut sitt svar till på Janez Potočniks brev. Han skriver där att ett projekt sjösattes 2011 som med syfte att kunna få ett system som verkligen mäter utsläppen på plats år 2014. Han skriver även att han 2012 informerat EU-kommissionen och EU-parlamentet om diskrepansen mellan testen.

I september i år upptäckte amerikanska myndigheter att tyska fordonstillverkaren Volkswagen manipulerat sina dieselbilar så att utsläppen vid test var lägre än ute i trafiken.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret