Glad Malmström: Frihandelsavtal med helt nytt investeringskydd

Publicerad: 29 feb 2016 kl 15:46
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.Bild: EU-kommissionen

Trots att frihandelsavtalet mellan EU och Kanada var klart har parterna enats om att byta ut kritiserade delar mot nya bestämmelser.

Avtalet mellan EU och Kanada, kallat Ceta, blev färdigförhandlat redan i slutet 2014 och har därefter översatts och nagelfarits av jurister.

Men motstånd mot den omdebatterade investeringsklausulen ISDS som ingick i avtalet har gjort att kommissionen väntat med att föreslå ett godkännande i EU-parlamentet och medlemsländerna.

Men nu har kanadensarna gått med på EU-kommissionens begäran och bytt ut ISDS-klausulen mot en ny modell av investeringsskydd, det så kallade ICS. Det är den modellen som Malmström även vill ska ingå i EU:s frihandelsavtal med USA som nu håller på att förhandlas fram.

– Vi har mycket goda nyheter. Den nya kanadensiska regeringen har varit mycket lyhörd för vår oro, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på måndagen.

Den nya modellen innebär bland annat att ett permanent domstolssystem för investerartvister sätts upp och att beslut ska kunna överklagas.

Handelsavtalet innebär bland annat att 99 procent av alla tullar försvinner, att företag ska kunna göra offentliga upphandlingar i både EU och Kanada och öppnar tjänstemarknaderna.

I juni skickas avtalet till medlemsländer och Kanada för godkännande. Därefter ska EU-parlamentet ta ställning till det. Malmström hoppas att avtalet kan börja gälla 2017.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Jon Rapp
29 feb 2016 kl 22:20

ISDS får inte vara med i avtalet. Det är just det dom ville ha att smyga in med i handelsavtalet. Nej och återigen NEJ! Nationella domstolar ska avgöra sådana frågor. Inget slump eller annat. För övrigt har någon frågat vad vet folk om TTIP? Vad är det över huvud taget? Folk har ingen aning! Istället att följa USA valet samma tid kan ni ägna åt vårt eget land och EU. Om EU vet folk knappt någonting.

chris jgård
13 mar 2016 kl 22:22

Ceta-avtalet
Hej,
finns nedanstående avtal på svenska? I så fall VAR? Om inte, kommer det att översättas för 'sv medborgare'? Om inte, i så fall varför`Om det kommer att översättas, hur meddelas detta till 'oss'?
mvh cj
För de hågade finns hela avtalet på 1598 sidor här.
- See more at: http://www.europaportalen.se/2016/02/glad-malmstrom-frihandelsavtal-med-...

Jon Rapp
13 mar 2016 kl 23:08

Hej Chris,
Under tiden du kommenterade, har (rullat) Dokument utifrån på svt 2. Titta på det, och alla som inte har hängt med i svängarna. Jag har hört vissa farhågor från andra medier och nu finns det på Svenska textad i programmet. Så bara titta.

http://www.svtplay.se/video/7078993/frihandelns-pris/dokument-utifran-fr...

Det finns exempel även om några påstår att det är bara bra för landet. Exempel Australiska staten-Philip Morris, Egyptiska staten- Stor Amerikanskt lastbilsföretag, för att minimi lönen höjdes, därmed minskad vinst.

Hur många läser den sidan? Vad tror NI kan man starta en sådant här?

Jag börjar häng med nu alla som läser sidan: 1 är jag Jon

1:Jon Rapp

judith
24 mar 2016 kl 13:45

Absolut rätt; Jon Rapp! ISDS FÅR INTE VARA MED I AVTALET! Trots att de hade velat mörka avtalet mellan USA-och Canada för oss - vanliga medborgare - kommer det fram flera och flera uppgifter att LIKNANDE AVTAL FÅR INTE SKE MELLAN USA-OCH EUROPA! Vi som har skrivit på "Stoppa TTIP" är vi snart 2 miljoner och KRÄVER ATT AVTALET SKA VARA KÄNDA FÖR OSS- medborgare - TILL SISTA KOMMATECKEN, så att vi kan ta ställning till det!