Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige gav näst flest flyktingar asyl

BRYSSEL 21 april 2016 | Hälften syrier

Efter Tyskland beviljade Sverige flest personer asyl under 2015 men i förhållande till befolkningens storlek toppar Sverige.

Under fjolåret fick drygt 333 000 personer asyl i EU-länderna, en ökning med 72 procent jämfört med året innan. Det visar Eurostats senaste sammanställning.

Nära hälften av dessa fick asyl i Tyskland. Efter Tyskland var det Sverige som beviljade flest personer asyl: närmare 35 000. Minst antal asyl beviljades i Lettland: 30.

I förhållande till befolkningen beviljade Sverige flest asylansökningar med över 350 per 100 000 invånare. Med samma mått beviljade Tyskland drygt 180 asylansökningar. Den minsta andelen godkändes i Kroatien med knappt en på 100 000 invånare.

Ökningen av antalet beviljade asylansökningar i Sverige jämfört med 2014 var endast fyra procent. Som jämförelse var motsvarande ökning i Tyskland över 200 procent.

Lättast att få sin ansökan godkänd var i Bulgarien där nio av tio ansökningar godkändes. Motsvarande siffra i Sverige var 60 procent.

Allra svårast att få sin ansökan godkänd var i Lettland, Polen, Ungern och Kroatien där endast mellan 12,5 och 15 procent gick igenom. Även Luxemburg med en godkännandenivå på knappt 17 procent tillhör länderna där asylsökande generellt sett har det svårast.

Den klart största gruppen som fick asyl var syrier som utgjorde hälften av alla beviljade ansökningar. Det största mottagarlandet för syrierna var Tyskland som stod för 60 procent i hela EU. Efter syrier var eritreaner och irakier de största grupperna.

Det var även syrier som hade lättast att få asyl med närmare 97 procent godkänningsandel. Personer från Makedonien, Serbien och Kosovo hade å andra sida en godkänningsandel på under tre procent.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret