Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Stats- och regeringscheferna vill själva nominera kandidaten till nästa ordförande för EU-kommission. Arkivbild.

Tung maktstrid blossar upp inför nästa EU-val

BRYSSEL 29 april 2016 | Medieuppgifter

EU-ländernas stats- och regeringschefer vill ta tillbaka kommandot över vem som blir EU-kommissionens nästa ordförande.

Inför senaste EU-valet 2014 lanserade Europaparlamentet ett helt nytt upplägg där varje partigrupp presenterade en egen kandidat till att bli ordförande för EU-kommissionen. Kandidaterna debatterade och förde kampanjer i medlemsländerna.

Efter det stod klart att högergruppen EPP blivit den största i valet vägrade parlamentet godkänna den nya kommissionen om inte EPP:s kandidat, Jean-Claude Juncker, blev dess ordförande.

Upplägget stötte på ett illa dolt motstånd bland medlemsländernas stats- och regeringschefer som tidigare var de som föreslog kandidaten till ordförandeposten. Bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Europeiska rådets tidigare ordförande Herman Van Rompuy var kritiska.

– Det går inte med utgångspunkt i fördraget hävda att de är de enda kandidaterna som kan komma i fråga för posten som kommissionsordföranden, sade den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M).

Men stats- och regeringscheferna gav vika och Juncker valdes till kommissionsordförande av Europaparlamentet som vill att upplägget blir permanent. Ett av syftena med toppkandidaterna var att öka intresset för EU-valet. Men en undersökning beställd av EU-parlamentet visade att endast fem procent motiverades att gå till valurnorna tack vare toppkandidaterna.

Ett dokument som Süddeutsche Zeitung läst visar att stats- och regeringscheferna nu motsätter sig att systemet används vid nästa EU-val 2019. Enligt tidningen ställer sig alla medlemsländer förutom ett bakom kritiken.

”I huvudstäderna samlas rättsliga argument in för att stoppa Europaparlamentets avsikter att skriva in toppkandidatsystemet i lag”, heter det i tidningen.

EU-kommissionen ställer sig dock bakom en fortsatt användning av upplägget.

– Toppkandidatprocessen har gett invånarna möjligheten att rösta för en kandidat och ett politiskt program. Det har gett dem något att säga till om om EU-kommissionens framtida riktning, säger kommissionens talesperson Alexander Winterstein på fredagen och citerade ordförande Jean-Claude Juncker:

– [Denna process] kommer inte att försvinna, sade Juncker vid ett tal i Nederländerna i mars i år.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret