Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen.

EU-kommissionen backar inte om utstationering

BRYSSEL 20 juli 2016

Trots invändningar från elva medlemsländers parlament går EU-kommissionen vidare med sin uppdatering av regelverket för tillfälliga löntagare i andra medlemsländer.

I mars i år presenterade EU-kommissionen en uppdatering av det så kallade utstationeringsdirektivet som reglerar när löntagare från något medlemsland tillfälligt arbetar i ett annat. Förslaget varmt välkomnades av den svenska rödgröna regeringen som tillsammans med fackföreningar kritiserat det nuvarande regelverket för att bidra till social dumping. Förslaget innebär bland annat att utländska arbetstagare ska få samma betalning – lön, ersättningar som traktamenten, bonusar och risktillägg – som inhemska.

Men förslaget stötte på patrull i parlamenten i elva medlemsländer, främst i de östra delarna av EU, varifrån många utstationerade kommer. De elva parlamenten anser att förslaget bryter mot den så kallade subsidiaritetsprincipen som säger att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt och utdelade därmed ett gult kort. EU-kommissionen måste därför antingen dra tillbaka förslaget, omarbeta det eller ha kvar det, men då motivera varför.

På onsdagen meddelade dock EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen att kommissionen inte anser att förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen.

– Vi ser ingen anledning att dra tillbaka vårt förslag för det finns inget subsidiaritetsproblem, säger Thyssen efter att ha debatterat frågan med övriga kommissionärer.

EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S) välkomnar beskedet.

– Detta är väldigt goda nyheter. Vi har kämpat länge för att vi ska få ett förslag som detta på bordet, säger Marita Ulvskog, som är tillförordnad ordförande i det ansvariga utskottet i EU-parlamentet, i ett uttalande.

Förslaget går nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas för att det ska bli ny lag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret