Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Socialdemokraternas EU-parlamentariker Marita Ulvskog. Arkivbild.

Oväntat politiskt stöd för socialt protokoll i EU

BRYSSEL 19 januari 2017 | Två rösters övervikt

EU-parlamentet kräver att det skrivs in ett socialt protokoll i fördraget. – Det betyder kolossalt mycket, säger Marita Ulvskog.

EU-parlamentet ställde sig på torsdagen bakom ett yttrande om en så kallad social pelare i EU. Den handlar om ett utökat frivilligt EU-samarbete på bland annat arbetsmarknader, sociala frågor och välfärd.

Flera parlamentariker hade samtidigt föreslagit att ett ”socialt protokoll” skulle skrivas in i EU-fördraget nästa gång EU ändrar i det. Ett sådan socialt protokoll är tänkt säkra att grundläggande sociala rättigheter juridiskt har företräde framför ekonomiska friheter och har länge varit en viktig fråga för de svenska Socialdemokraterna.

Oväntat resultat

Med en minimal marginal, 317 mot 315, ställde sig EU-parlamentet bakom ändringsförslaget.

– Det blev en glädjeexplosion när vi vann med två röster. Vi hade inte vågat räkna med det. För oss betyder det kolossalt mycket, säger Marita Ulvskog till Europaportalen efter omröstningen.

Hon tror inte att ett socialt protokoll i ett framtida nytt EU-fördrag kommer att innebära ”himmelriket” med en ”nordisk kollektivavtalsmodell i hela EU”, men att det är en viktig markering för arbetet med sociala frågor i EU

– Vi tror att detta är något vi kan använda i det fortsatta arbetet när vi ska lagstifta om utstationering och andra frågor, säger Ulvskog.

Uppmanar kommissionen ta fram nya arbetsmarknadsregler

Uttalandet som helhet fick stöd av 396 EU-parlamentariker mot 180. I det uppmanas kommissionen bland annat att ta fram nya regler för den nya arbetsmarknaden med andra anställningsformer än tidigare, exempelvis för personer som jobbar för företag som Uber.

Den centerpartistiska EU-parlamentarikern Fredrick Federley är, liksom resten av allianspartierna, kritisk till att flytta sociala frågor till EU-nivå.

– Skulle [uttalandet] bli verklighet kommer lönepolitiken att regleras och underminera våra [kollektiv-]avtal. I längtan efter vår standard gör EU-parlamentet allt för att bryta grunden för vår [svenska] modell, twittrade Federley.

I mars väntas EU-kommissionen komma med ett skarpt förslag om den sociala pelaren.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret