Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
De två chefsförhandlarna för Storbritannien David Davis och för EU Michel Barnier.

Låsta positioner i brexitförhandlingar

BRYSSEL 26 september 2017 | ”En förskräcklig och komplicerad röra”

Trots tidigare överenskommelse fortsätter Storbritannien och EU att bråka om hur utträdesförhandlingarna ska genomföras. Britterna vill inte prata om pengar innan den framtida relationen förhandlas och EU vill inte prata om den framtida relationen innan pengafrågan klarats ut.

EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare, Michel Barnier och David Davis, enades vid den första rundan i mitten av juni att förhandlingarna ska följa EU:s upplägg. Enligt det ska först tillräckliga framsteg göras i tre viktiga frågor. När detta har skett och EU-ländernas stats- och regeringschefer gett sitt godkännande kan fas två om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien förhandlas.

Men upplägget har vid återkommande tillfällen ifrågasatts av britterna. Inför den fjärde rundan i förhandlingarna i går måndag villkorade David Davis en uppgörelse om en av de tre frågorna – hur mycket Storbritannien är skyldigt EU – med att samtidigt diskutera den framtida relationen, stick i stäv med överenskommelsen i juni.

– Det är uppenbart att vi bara kan enas om [Storbritanniens betalningar till EU] i ett sammanhang av och i enlighet med vårt nya, djupa och speciella partnerskap med EU, sade Davis.

EU-förhandlaren Michel Barnier vidhöll samtidigt att detta inte är möjligt.

– Det är viktigt att vi inte blandar ihop diskussionen om [det Storbritannien är skyldigt EU] med en diskussion om det framtida förhållandet, sade Barnier.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels stabschef Peter Altmaier sade på måndagen till BBC att ”brexitförhandlingarna är en förskräcklig och komplicerad röra”.

Det är inte bara när det gäller  förhandlingsupplägget som britterna och EU har olika syn. Vid ett uppmärksammat tal i förra veckan begärde premiärminister Theresa May en övergångsperiod på två år efter att landet officiellt lämnar EU 29 mars 2019.

Enligt Barnier ligger det dock för närvarande inte i hans mandat att förhandla om en övergångsperiod och att det är EU som ”måste besluta om en sådan period ligger i dess intresse”. Förhandlingar om en eventuell övergångsperiod kan bara ske när de tre viktiga frågorna lösts ut. Barnier hänvisade dessutom till EU:s förhandlingsriktlinjer och tillade att EU-reglerna om bland annat fri rörlighet måste gälla under en eventuell övergångsperiod.

I dag tisdag träffas även Theresa May och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som representerar EU-ländernas högsta politiska ledare – stats- och regeringscheferna – för att diskutera förhandlingarna. May väntas vilja gå vidare i förhandlingarna genom att runda Davis och Barnier genom att direkt försöka nå en uppgörelse med övriga stats- och regeringschefer. Men hittills har EU-sidan insisterat på att förhandlingarna sker mellan Davis och Barnier.

Sveriges EU-minister Ann Linde (S) sade på måndagen att hon är tveksam till att stats- och regeringscheferna på EU-toppmötet 19-20 oktober kommer att kunna säga att tillräckliga framsteg gjorts för att inleda nästa fas, den om den framtida relationen med handelsavtal och samarbeten på en rad områden.

Förhandlingarna pågår fram till torsdag då Davis och Barnier väntas meddela hur de gått.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret