Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tonerna var betydligt gladare efter den fjärde rundan i brexitförhandlingarna. Arkivbild.

Ny dynamik i brexitförhandlingarna

BRYSSEL 28 september 2017 | Davis: En mycket viktig förhandlingsrunda

Trots avgöranden framsteg varnar EU-förhandlaren Michel Barnier att samtalen kan pågå i flera månader.

Så sent som i måndags, när den fjärde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien påbörjades, såg positionerna ut att vara låsta.

Men både EU:s och Storbritanniens brexitförhandlare, Michel Barnier och David Davis, sade efter att rundan avslutats på torsdagen att en ny dynamik uppstått.

– Det råder ingen tvekan om att detta var en mycket viktig förhandlingsrunda. Vi tar avgörande steg framåt, sade David Davis som tillade att framsteg har gjorts på de tre frågorna som EU vill se lösta innan förhandlingar om framtida relation kan inledas.

Han pekade på avancemang inom alla tre områden.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier välkomnade britternas position att en uppgörelse om EU-medborgares framtida rättigheter i Storbritannien direkt ska skrivas i landets lagstiftning. Han beklagade dock att Storbritannien vägrar låta EU-domstolen döma i de fall medborgare anser att deras rättigheter inskränkts.

– EU-domstolen måste spela en oumbärlig roll. Detta är en stötesten för EU, sade Barnier som tillade att det även råder meningsskillnader i frågan om bland annat familjeåterföreningar för EU-medborgare i Storbritannien.

Han var även positiv till att Theresa May sade att brexit inte ska göra att något annat EU-land tvingas betala mer till EU-budgeten. Även på detta område väntar sig EU-sidan större eftergifter från britterna.

– För EU är det enda sättet att nå tillräckliga framsteg att alla åtagande som de 28 medlemsländerna gjort, infrias av de 28, sade Barnier

David Davis sade att det inte är någon hemlighet att britterna vill prata framtidsfrågor – var och hur EU och Storbritannien ska samarbeta och handla efter utträde och en eventuell övergångsperiod, det som kallas fas två. EU-sidan tänker dock bara inleda sådana samtal när ”tillräckliga framsteg” gjorts.

– Vi är ännu inte framme när det gäller att nå tillräckliga framsteg. Ytterligare arbete behövs under de kommande veckorna och månaderna, sade Barnier som därmed implicit antydde att han inte kommer kunna rekommendera att EU-ländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet i mitten av oktober kan ge klartecken till andra förhandlingsfasen.

Även EU-parlamentet, som i slutändan måste godkänna utträdesavtalet, tvekar på att den andra fasen om framtida relationer kan få grönt ljus i oktober. I en resolution som parlamentarikerna ska rösta om i nästa vecka heter det att om inte det sker något större genombrott vid nästa förhandlingsrunda som inleds 9 oktober bör beslutet om fas två skjutas upp.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret