Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens brexitminister och chefsförhandlare David Davis.

Brexitbritt vädjar till EU-ledare

BRYSSEL 12 oktober 2017 | "Vi måste tala om framtiden"

Den brittiske brexitförhandlaren David Davis ber medlemsländernas regeringschefer att bredda förhandlingarna. – Vi måste tala om framtiden, säger Davis.

Den femte rundan i brexitförhandlingarna mellan Storbritannien och EU avslutades på torsdagen. Chefsförhandlarna, Storbritanniens David Davis och EU:s Michel Barnier, sade att vissa framsteg gjorts men att mycket återstår att göra.

David Davis anser att de tröga förhandlingarna stryps av att Barniers mandat, som han fått av medlemsländernas högsta politiker– stats och regeringscheferna, är för begränsande.

– Vi måste tala om framtiden. Situationen vi befinner oss i nu definieras av [stats- och regeringschefernas] kriterier. Vi vill att de ger Michel möjligheterna att bredda förhandlingarna. Jag anser att det är i EU:s och Storbritanniens intresse att de gör det, sade Davis med adress till nästa veckas EU-toppmöte.

Han vill, liksom tidigare, att de ska kunna börja tala om Storbritanniens framtida relation till EU, något som EU-sidan säger nej till så länge inte ”tillräckliga framsteg” görs inom tre viktiga frågor. Davis motiverar sitt krav med att det bland annat är omöjligt att reda ut en av EU:s tre frågor, den om statusen för Nordirland, utan att veta hur Storbritanniens framtida handelsrelation med EU blir.

Michel Barnier å sin sida försvarade mandatet han har.

– Mitt mandat är inte begränsande, det är precist. För att förhandlingarna ska lyckas måste sakerna tas i rätt ordning. Om man blandar allt uppstår risker, sade Barnier.

Men när stats- och regeringscheferna träffas i Bryssel i nästa vecka väntas de dock inte ge Barnier klartecken att föra in förhandlingarna i fas två om den framtida relationen.

Samtidigt har i Storbritannien talet om att lämna förhandlingsbordet åter kommit på tapeten med ett uttalande av premiärminister May om att regeringen öronmärkt motsvarande 2,7 miljarder kronor på sådana planer.

– Om det inte är möjligt [att nå en bra uppgörelse] måste en regering vara beredd på alternativen. Storbritannien planerar för alla utfall, sade David Davis.

Även EU-sidan är redo enligt EU-förhandlare Barnier.

– Ingen uppgörelse vore en väldigt dålig uppgörelse. För att vara tydlig är vi å vår sida redo för alla eventualiteter, sade Michel Barnier.

Nästa gång stats- och regeringscheferna träffas, efter nästa veckas EU-toppmöte, är decembertoppmötet. Trots det brittiska utspelet om att ingen uppgörelse är bättre än en dålig tror Barnier att de båda parterna kan mötas innan dess.

– Men en politisk vilja kommer avgörande framsteg att kunna tas inom de kommande två månaderna, sade Barnier.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret