Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Frans Timmermans och Karmenu Vella.

Folkliga krav kan ge renare dricksvatten i EU

BRYSSEL 2 februari 2018

För första gången har en omfattande namninsamling i EU lett fram till nya lagförslag. Kommissionen vill höja kvaliteten på och tillgången till kranvatten.

2014 började personer bakom Right2Water samla in namn för att kräva EU-lagstiftning om rätten till vatten. Med 1,6 miljoner underskrifter är initiativet det första som nu leder fram till konkreta förslag.

– Vi måste lyssna på medborgarnas önskningar och matcha dem med passande politik, sade EU-kommissionär Frans Timmermans på torsdagen.

Kommissionen föreslår en uppdatering av EU:s dricksvattendirektiv från 1998 för att se till att kranvatten är drickbart i alla medlemsländer. I dag beräknas runt 23 miljoner personer i EU inte ha tillgång till rent kranvatten.

Kommissionen vill även sätta upp sammanlagt 18 olika bakterier och kemikalier på listan över ämnen som används för att bedöma om dricksvatten är säkert i EU.

– Nya ämnen uppstår och utgör en potentiell fara mot vattenkvaliteten och vattensäkerhet, sade miljökommissionär Karmenu Vella som vill att privatpersoner ska kunna kolla upp kvaliteten på kranvattnet i sitt bostadsområde på nätet.

Syftet med förslaget är även att minska antalet plastflaskor som i dag användas för vatten som köps i affärer. Man räknar med att kunna minska användningen av plastflaskor med 17 procent vilket skulle bespara invånarna motsvarande sex miljarder kronor per år.

Kommissionen uppmanar även restauranger att erbjuda gäster gratis kranvatten och medlemsländerna att sätta upp drickskranar på offentliga platser.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret