Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Karin Karlsbro (L) hoppas bli invald i EU-parlamentet.

Karin Karlsbro (L) vill stärka och fördjupa EU

STOCKHOLM 2 maj 2019

EU-KANDIDAT 2019 | Liberalernas Karin Karlsbro ser bångstyriga medlemsstater som ett hot mot demokratin i EU. – Att försvara EU:s värden är grundläggande, annars förlorar man legitimitet, säger hon till Europaportalen.

Nyheten damp ned för en månad sedan – Liberalerna utsåg en doldis, Karin Karlsbro, som förstanamn på sin vallista. Det skedde efter att man sparkat den tidigare förstakandidaten från partiets valsedel, Cecilia Wikström, vars lukrativa styrelseuppdrag partiledningen först godkände men sedan krävde att hon skulle avstå ifrån.

Cecilia Wikström hade då, under sina tio år som liberal ledamot i EU-parlamentet, skaffat sig en position som ordförande i den tunga utskottsordförandekonferensen. Den tyngsta post någon svensk parlamentariker hittills haft.

Efter processen kring Wikströms kandidatur i vår, blir det nu Karin Karlsbros roll att rädda Liberalerna i EU-valet. Enligt opinionssiffrorna riskerar partiet nämligen att åka ut ur parlamentet den 26 maj.

Karin Karlsbro har i vår tagit tjänstledigt från sitt jobb som hållbarhetschef på Fastighetsägarna för att helt fokusera på valet efter maktkampen inom partiet.

Nyligen uppgav Cecilia Wikström i DN att Karin Karlsbro haft en aktiv roll i petningen av henne. Men på frågan om det stämmer väljer Karlsbro att varken svara ja eller nej, utan svarar: – Inga kommentarer. Och understryker att hon inte sitter i instanserna som beslutade.

Hur ska Liberalerna då vinna EU-valet om några veckor?

– Det finns ju ett stort stöd i Sverige för EU-medlemskapet och för Europasamarbetet och jag möter både frustration och oro för krafter som Trump och brexit och vad som händer med Europasamarbete när jag är ute och kampanjar.

Karin Karlsbro säger att hon vill vara tydlig med att Liberalerna säger helhjärtat " ja till att fortsätta att fördjupa samarbetet i en tid när andra backar eller tycker att det ska vara lite lagom".

Hur ser ditt dröm-EU utom tio år?

–  A och O är att befästa, utveckla och stärka demokratin med alla de principer som ryms inom det demokratiska samhället. Så jag hoppas och vill jobba för att EU är en hemmahamn för demokratier där man samarbetar och löser problem,  och där man samverkar genom handel och utbyte för att tillsammans få ett konkurrenskraftigt och blomstrande Europa.

– Det är så fundamentalt i en värld där Trump, som vänt demokratin ryggen på många sätt, och med ett expansivt Kina, som är starkt ekonomiskt men inte respekterar demokratiska, fria eller mänskliga rättigheter. Och med ett aggressivt Ryssland och Putin som också har gått i fel riktning, inte  minst när det gäller mänskliga rättigheter.

Donald Trump är demokratiskt vald, även om främmande makts inblandning i valet diskuteras, vad syftar du på?

– Jag brukar beskriva det som att man har ett populistiskt program och den här populistiska politiken är en cocktail. Den ser lite olika ut i olika länder och olika partier men ändå har de samma ingredienser; det är nationalism, främlingsfientlighet, protektionism, och är ofta rätt så kvinnofientlig. Man kan också addera ett kunskapsförakt, som också gestaltar sig i synen på och viljan att agera i förhållande till klimatförändringarna. Om man ser den utvecklingen i kontrast till en liberal idériktningen med tron på rättsstaten, demokratin, kunskap, förnuft och vetenskap, så är det två stycken politiska linjer som gestaltar sig i det här valet.

Enligt Karin Karlsbro kan EU räddas undan populistiska krafter på två sätt. Genom att väljarna stöttar den liberala demokratin och röstar för partier som är för den. Och genom att man stärker de formella sanktionsregler som finns för länder som bryter mot EU:s värden och mänskliga fri- och rättigheter.

[Idag finns dock en sanktionsregel i Lissabonfördraget artikel 7 där ett EU-land som åsidosätter EU:s värden som exempelvis kravet på rättsstatlighet tillfälligt kan straffas med exempelvis indragen rösträtt i det lagstiftande ministerrådet, reds anm.]

Har EU agerat för svagt i frågan?

– Det har tagit för långt tid och varit för svagt. När det gäller Ungern har vi sett utvecklingen men alldeles för få har reagerat, trots att vi sett signaler under längre tid.

Demokratin verkar vara den viktigaste EU-frågan som du brinner för?

– Ja, att försvara EU:s värden är grundläggande, annars förlorar man legitimitet.

Liberalerna säger ja till euron, till bankunionen och ja till det europeiska åklagarsamarbetet Eppo samt till ett europeiskt FBI. Partiet är också – som det enda borgerliga parti i Sverige –  för den sociala pelaren.

– Vi är positiva. Det gör vi för eftersom vi är för EU:s friheter med möjligheter att jobba, plugga, handla och en ännu mer fördjupad gemensam marknad. Då är det också rimligt att man också har en social dimension av samarbetet.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret