Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kandidaten Kristina Winberg sparkas med omedelbar verkan från Sverigedemokraternas EU-vallista.

SD sparkar Winberg – anklagas för konspiration

STOCKHOLM 20 maj 2019

Sverigedemokraterna strök på söndagen överraskande EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets EU-kandidatlista efter anklagelser om bristande lojalitet och smutskastning. Kristina Winberg uppger sig vara “väldigt chockad” över partiets beslut att sparka henne.

Motiveringen till att SD:s verkställande utskott sparkar Europaparlamentarikern Kristina Winberg, fjärdenamnet på partiets EU-valsedel, är enligt ett pressmeddelande från partiet att Winberg ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation” och ”att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Hon uppges även ska ha ”agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”.

Själv uppgav Kristina Winberg i radioprogrammet  P1-morgon på måndagen att hon är “väldigt chockad med tanke på kommentarerna och det partiet beskriver”. Enligt Winberg har hon inte fått någon information om att hon gjort något fel eller betett sig klandervärt från partiet.

– Nej, inte mer än att vid ett tillfälle för drygt en månad sedan fick jag tillsägelse av en kollega att jag skulle passa mig för att jag valt Viktor Orban som förebild, säger hon till P1-morgon.

Samtidigt avslöjade Expressen i dag att Kristina Winberg tidigare ska ha berättat för partiledningen om att en kvinnlig partikamrat vid ett tillfälle blivit antastad av en manlig SD-kollega.

Partiets beslut att stryka henne kom dagen efter att Expressen hade konfronterat mannen med uppgifterna, men Sverigedemokraterna tillbakavisar att det skulle vara orsaken till att man kickar EU-kandidaten en knapp vecka före valet.

valmyndighetens hemsida framgår att Winberg blivit struken från listan och inte längre är valbar. Närmast under hennes tidigare placering står Johan Nissinen, student från Värnamo som nu har chansen att komma in i EU-parlamentet i fall partiet gör ett bra val. De förtida rösterna där väljare har kryssat på Winberg räknas nu som en röst på Sverigedemokraterna.

 

 

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret