Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahalni (C) och Fredrick Federley (C) vill att EU ska spela en mer framträdande roll när det krishantering än idag.

Debatt: Debatt: Stärk EU:s krisarbete – fem viktiga punkter

Abir Al-Sahalni och Fredrick Federley 6 maj 2020

Coronakrisen lär oss att EU har en viktig roll att spela. Det handlar om att säkra den inre marknaden, demokratin, krislager, transporter och information, skriver Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahalni (C) och Fredrick Federley (C).

Coronakrisen har drabbat EU-länderna hårt. De flesta av oss är oroliga, för vår egen eller familjens hälsa och för om sjukvården ska mäkta med denna enorma uppgift. Vi oroar oss alla för de ekonomiska konsekvenserna, om jobben och hur företagen ska klara sig.

Virus stannar som bekant inte vid nationsgränser. Precis som med framtida kriser så har EU en avgörande roll att ta i det här dramat. Men det är en roll som medlemsländerna vägrat låta Unionen spela. När krisen slog till var flera EU-länders första instinkt att blicka inåt, samtidigt som EU-kommissionen var mer än lovligt sen att agera.

Länder stängde gränserna utan att ens informera varandra. Andra förbjöd export av medicinsk utrustning, något som lett till att bland annat Sverige inte fått livsviktiga produkter i tid. De slagkraftiga orden om solidaritet har ekat tomt. Det tydligaste exemplet är Frankrike som ropat högt att EU-länder måste tillgängliggöra nya finansieringskällor för de drabbade länderna, trots att de i nästa andetag konfiskerade skyddsmaterial som skulle till Italien. I samma läge har regeringar i länder som Polen och Ungern utnyttjat krisen till att på olika sätt stärka sin egen makt och trots detta är det dessa länder som fått mest i krisstöd.

Nej, EU-samarbetet har inte visat sig från sin vackraste sida under de senaste månaderna. Ska unionen kunna möta framtida kriser, som kommer bli desto fler, så behöver vi lära av våra misstag.

1. Inför sanktioner mot länder som bryter mot den inre marknadens regler i kristid
Det måste vara straffbart att konfiskera den skyddsutrustning som finns. Därför behöver EU-kommissionen ha ett snabbspår för att hantera brott mot den inre marknaden som sker just i kristid. Detta skulle kunna göra det mindre attraktivt för länder att bryta mot EUs principer om fri rörlighet för varor, tjänster och människor under kriser då tillgång till rätt personal och produkter är särskilt viktigt.

2. Inför demokratilås på krisstöd
I stödpaketet i Coronakrisens spår får Ungern mer pengar i stöd än Italien. Trots att man är mindre drabbad och har använt krisen som svepskäl för att nedmontera demokratin. Ska man ha rätt till krisstöd från Unionen måste det garanteras att man efterlever Europas demokratiska grundvärden.

3. Låt EU starta egna krisberedskapslager
Svenskt krisberedskapslager har i princip varit obefintligt sedan 90-talet. Det finns mycket att vinna på att EU centralt både samordnar och bygger upp ett eget krisberedskapslager. Det innebär att EU köper in och lagrar respiratorer, skyddsutrustning, vaccin, medicin och testutrustning. För att slippa att EU-länderna agerar helt olika, och i många fall motstridigt- borde europeiska rådet, vid lägen av kris, kunna delegera ett särskilt koordineringsansvar till EU-kommissionen.

4. Säkra nödvändiga transportvägar
När EU-länder stänger gränserna fastnar viktiga varor, som matprodukter, vital medicinsk skyddsutrustning och förnödenheter, vid gränsen. En av anledningarna till varför Sverige har haft svårigheter att få skyddsutrustning. För att förhindra detta måste EU:s medlemsstater utse prioriterade banor för godstransporter och det bör finnas en säker rörelse för transportarbetare. Dessutom bör EU samarbeta med länderna kring vår externa gräns för att in och utförsel av dessa varor ska fortsätta fungera.

5. Skapa hemsida för europeisk krisinformation på alla EU-språk
Det är extra viktigt att korrekt information når ut under kriser. Flera fall med desinformation har drabbat Europa under de senaste månaderna. EU-myndigheten Stratcom måste sätta upp en europeisk hemsida för korrekt krisinformation på alla officiella språk.

Europa har mycket att lära av de senaste månadernas krishantering och läkande av de sår i tilliten som har rivits upp kommer ta en tid. Men vi kommer ta oss igenom det här. För att lösa framtida kriser behövs hållbara och genomtänkta åtgärder och ett samarbete som är mer ömsesidigt än det vi har sett på sistone. Det kommer att gynna Sveriges beredskap och stärka EU-samarbetet.

 

Abir Al-Sahalni (C) Europaparlamentariker
Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret