Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán är även partiledare för nationalkonservativa Fidesz. Arkivbild.

Orbán hotar lämna EPP

BRYSSEL 1 mars 2021

Högergruppen EPP i EU-parlamentet väntas driva genom nya regler för att lättare kunna göra sig av med sina ungerska Fidesz-ledamöter. Premiärminister Viktor Orbán hotar att lämna gruppen om regeländringen går igenom.

2019 uteslöts det ungerska regeringspartiet populistiska Fidesz ur tillfälligt det stora konservativa och kristdemokratiska paraplypartiet EPP efter kritik mot dess ledare tillika ungerske premiärministern Viktor Orbán. 

Men partiet blev kvar i partigruppen EPP i EU-parlamentet där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Kravet på att utesluta ut dess ledamöter har alltjämt ökat. På onsdag väntas gruppen driva genom nya regler som ska göra det lättare att kasta ut hela Fidesz-delegationen, rapporterar Politico

Enligt de föreslagna reglerna ska det räcka med enkel majoritet för att utesluta en hel delegation. I dag krävs två tredjedels majoritet för att utesluta enskilda ledamöter ur partigruppen.

Med anledning av detta skrev i går söndag Viktor Orbán ett argt brev till EPP-gruppens ledare Manfred Weber där han kritiserar de nya reglerna som han menar tillämpas retroaktivt.

”Dessa ändringar har skräddarsytts för att straffa Fidesz-ledamöter. Då du inte har tillräckligt stöd för att bestraffa oss försöker du nu att ändra reglerna och tillämpa dem på ett pågående förfarande”, skriver Orbán som åter hotar att lämna EPP-gruppen.

”[Om de nya reglerna går till omröstning och godkänns] kommer Fidesz att lämna gruppen”, avslutar Viktor Orbán sitt brev.

Samtidigt rapporterar Euractiv att Viktor Orbán skrivit ett brev till Giorgia Meloni, ledare för det postfascistiska nationalkonservativa Italiens bröder. Meloni är även ordförande för det europeiska konservativa och reformistiska paraplypartiet ECR vars partigrupp i EU-parlamentet bland annat Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa ingår.

”Vi behöver pålitliga stridskamrater som har en samsyn på världen och erbjuder liknande svar på vår tids utmaningar”, skriver Orbáni brevet till Meloni.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret