Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Högerpopulistiska Fidesz leds av den ungerske premiärministern Viktor Orbán som nu måste hitta en ny partigrupp i EU-parlamentet. Arkivbild.

Ungerska Fidesz lämnar EPP

BRYSSEL 3 mars 2021

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns ledamöter i EU-parlamentet lämnar den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP. – Äntligen, säger Tomas Tobé (M).

EPP-gruppen – EU-parlamentets största partigrupp som samlar konservativa och kristdemokratiska partier som Moderaterna och Kristdemokraterna – röstade på onsdagsförmiddagen för ett nytt regelverk som gör det lättare att utesluta partier ur gruppen.

Syftet var att kunna rösta bort det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz vars politiska inriktning bort från rättsstatlighet fått mycket kritik inom gruppen under många år. 

Fidesz’ ledare, den ungerske premiärministern Viktor Orbán, har tidigare varnat att han kommer att lämna gruppen om regeländringen går igenom. Det hotet blev verklighet på onsdagen när Orbán i ett brev till EPP-ledaren Manfred Weber meddelade att man lämnar gruppen.

”Jag meddelar dig härmed att Fidesz’ EU-parlamentariker säger upp sitt medlemskap i EPP-gruppen”, skriver Orbán.

84,1 procent av ledamöterna i EPP röstade för de nya reglerna.

Glada svenskar
De svenska moderaterna och kristdemokraterna välkomnar Fidesz beslut att lämna partigruppen.

– Moderaterna har under lång tid drivit på för att ungerska Fidesz ska lämna vår partigrupp, så vi välkomnar att den dagen nu äntligen är här. Fidesz auktoritära inriktning, nedmonteringen av rättsstaten och fria medier är oförenlig med vår partigrupps värderingar och arbete, säger Tomas Tobé till Europaportalen.

– För KD och mig är de mänskliga fri- och rättigheterna inte förhandlingsbara. Fidesz står inte längre för varken kristdemokratiska eller europeiska värderingar, säger EU-parlamentariker David Lega.
 
Det är i dagsläget oklart vilken partigrupp Fidesz’ EU-parlamentariker istället kommer söka sig till. Det har spekulerats i att nationalkonservativa ECR – där bland annat Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa ingår – eller högerextrema ID som samlar bland annat franska Nationell samling och tyska Alternativ för Tyskland kan utgöra tänkbara partigrupper för Fidesz.
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret