Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Jarosław Kaczyński, ledare för polska regeringspartiet, tar i hand med Viktor Orbán, Ungerns premiärminister. Arkivbild.

Högernationalister tar steg mot EU-skeptisk allians

BRYSSEL 5 juli 2021

Ungerska Fidesz, franska Nationell samling och polska Lag och rättvisa har tillsammans med 13 andra europeiska partier på yttre högerkanten skrivit under en gemensam deklaration. Men det är ännu oklart om de kommer att bilda en partigrupp i EU-parlamentet, en partigrupp som skulle kunna bli den tredje största.

De sammanlagt 16 partierna skrev under deklarationen i förra veckan. De anser att det europeiska samarbetet under de senaste tio åren vacklat och att den främsta orsaken till detta är för att ”nationer känner att de långsamt blir av med sin rätt att utöva sin legitima suveräna makt”.

”EU blir mer och mer ett verktyg för radikala krafter som vill genomföra en kulturell och religiös omvandling och i slutändan en nationslös uppbyggnad av Europa, med målet att skapa en europeisk superstat, förstöra eller upphäva den europeiska traditionen, omvandla grundläggande sociala institutioner och moraliska principer”, heter det i deklarationen.

De förespråkar ett samarbete mellan europeiska länder som bygger på ”tradition”, ”Europas judisk-kristna arv” och ”familjevänlig politik”. Man vill även att de flesta beslut i EU ska tas via enhällighet, alltså att alla länder får ett veto.

Partier från två partigrupper

Partierna bakom manifestet ingår i nuläget i två grupper i EU-parlamentet: nationalistiska ID och nationalkonservativa ECR. Sverigedemokraterna, som sitter i ECR, har dock inte skrivit under deklarationen. Ungerska regeringspartiet Fidesz är i dag grupplösa efter att ha lämnat högergruppen EPP.

Enligt deklarationen är uppropet ”en bas för ett kulturellt och politiskt gemensamt samarbete som respekterar de olika partigruppernas roll”. Herbert Kickl, ledare för österrikiska Frihetspartiet och en av undertecknarna, går längre än så och menar att deklarationen är starten till en ny partigrupp i EU-parlamentet.

”Den gemensamma förklaringen utgör grunden för ett parlamentariskt samarbete inom ramen för en gemensam partigrupp där även andra delegationer eller partier kommer att och bör delta”, heter det i ett uttalande.

Även enligt gruppledaren i EU-parlamentet för franska Nationell samling, tidigare Nationella fronten, Nicolas Bay är att målet inom de närmaste månaderna att bilda en ny partigrupp, rapporterar Politico. Ryszard Legutko, en av två ledare för ECR-gruppen, säger dock att det inte finns någon intention att bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet. 

”Extremt oroande” och ”mardrömsgrupp”

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk kallar en sådan eventuell partigrupp för ”en mardrömsgrupp”.

– De samlar alla dem som i dag attackerar demokrati och rättsstat och grundläggande, säger Björk till Europaportalen under en pressträff på måndagen.

Hon sällar sig till dem som tror att deklarationen är ett steg mot en ny partigrupp.

– Jag har svårt att se att de inte skulle vidare med det, säger hon.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro ser även hon med bekymmer på utvecklingen men menar är samtidigt inte förvånad över att partierna går samman.

– Det är extremt oroande. Det är inte överraskande att det här sker, säger Karlsbro.

Kan bli tredje störst

Om alla parlamentariker från den 16 partierna går samman i en sådan ny partigrupp skulle de sammanlagt röra sig om 117 ledamöter och därmed bli den tredje största partigruppen efter konservativa och kristdemokratiska EPP och socialdemokratiska S&D.

Ju större en partigrupp är desto större inflytande får den i form av bland annat talartid, till gång till tunga poster och uppdrag och större partistöd.

I september planeras en konferens för partierna i polska Warszawa, enligt Euractiv.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret