Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C) vill utreda om Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš kan vara kvar i den liberala partigruppen Alde.

Al-Sahlani vill utreda Tjeckiens premiärminister

BRYSSEL 29 september 2021

Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani är på krigsstigen efter att partikollegan och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš deltagit i ett högertoppmöte i “befolkningsfrågan” tillsammans med bland andra USA:s tidigare vicepresident Mike Pence och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. 

– Det är unket, säger Abir Al-Sahlani.

Det som har fått bägaren att rinna över för centerpartisten och Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani är att den europeiska partikollegan och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i förra vecka deltagit på ett högerpolitiskt toppmöte i Ungern i “befolkningsfrågan” med bland andra premiärminister Viktor Orbán och Donald Trumps tidigare vicepresident Mike Pence. Enligt Abir Al-Sahlani hyllades så kallade traditionella familjevärderingar samtidigt som kvinnors rätt till abort och regnbågsfamiljer angreps. Åsikter som även Tjeckiens premiärminister ska ha gett sitt stöd för.

– Det är inte ens hyckleri det är unket. Det är inte vad vi står för, säger Abir Al-Sahlani.

Hon kräver nu att ledningen för den europeiska liberala partigruppen Alde snabbutreder huruvida Andrej Babiš och hans parti fortsatt kan vara medlemmar.

– Vi måste gå till botten med om [det tjeckiska] partiet står bakom hans agerande och uttalanden. Om de gör det så hör de inte hemma i Alde. Men om de inte gör det så måste de göra någonting åt saken och göra sig av med Andrej Babiš, säger Abir Al-Sahlani.    

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret