Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Therese Guovelin, förste vice ordförande i LO, hade gärna sett ett större engagemang för ett socialt Europa i kommissionsordförande Ursula von der Leyens linjetal på onsdagen om tillståndet i EU.

LO saknade sociala frågor i EU-tal

STOCKHOLM 15 september 2021

LO-facket är kritiskt till att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt linjetal på onsdagen inte betonade vikten av ett mer socialt Europa. Däremot är man nöjd med att EU utlovat ett förslag som förbjuder import av varor som producerats av tvångsarbetare.

Den fackliga organisationen LO är nöjd med att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt linjetal om läget i Europeiska unionen utlovade ett lagförslag nästa år som förbjuder import av varor som tillverkats under tvångsarbete.

– Förutom att det är människor som utnyttjas så är det ett illojalt konkurrenssätt. Vi är för frihandel men det ska vara till schysta villkor, säger Therese Guovelin, förste vice ordförande i LO, till Europaportalen.

Att EU föreslås bli mer självförsörjande på halvledarkomponenter, en brist som i dag orsakar produktionsstopp runt om i EU och inte minst i svensk fordonsindustri, var en annan del av Ursula von der Leyens tal som Therese Guovelin gillade fast med brasklappen att det inte får hindra den fria handeln. 

– Men kan det ske genom att vi utvecklar mer teknisk kompetens och forskning inom EU så är det också bra för den gröna omställningen och för att skapa gröna jobb. Det är klart att det är bra för Sverige och svenska arbetare, säger Therese Guovelin.

Det Guovelin mest saknade i talet var vad hon beskriver som ett ovanligt litet fokus på arbetsmarknadens parter och löntagares arbetsvillkor.

– När vi pratar om en utökad digitalisering och omställning så är det A och O för Europas löntagare att man har med arbetsmarknadens parter i det arbetet, säger Therese Guovelin och betonar att lagstiftning måste kompletteras med kollektiva förhandlingar. 

Guovelin påpekar samtidigt att medlemsländerna har huvudansvaret för det sociala Europa och att EU:s roll är att samordna. Det är något som hon menar att Ursula von der Leyen borde tagit upp i sitt tal.

– Man har mål för sysselsättning, utbildning och fattigdomsbekämpning. Hon borde konstaterat att verktygen i stor utsträckning är nationella och varit tydlig med EU:s roll att leda mot målen till mer socialt ansvarstagande ekonomier, säger Therese Guovelin.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret