Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ordföranden för EU:s revisionsrätt Klaus-Heiner Lehne tillbakavisar anklagelser gjorda av tidningen Libération vid utfrågning i Europaparlamentet.

Revisionsrättens ordförande tillbakavisar påstått bedrägeri

BRYSSEL 1 december 2021

Enligt den franska tidningen Libération har ordföranden för EU:s revisionsrätt, myndigheten vars uppgift är att kontrollera EU:s utgifter, gjort sig skyldig till bedrägeri.  

– Obevisade och osanna påståenden, säger den anklagade Klaus-Heiner Lehne i en utfrågning med EU-parlamentet.

I fredags publicerades bedrägerianklagelser mot den Europeiska revisionsrättens ordförande, den konservativa politikern Klaus-Heiner Lehne från Tyskland, i den franske vänstertidningen Libération. Varpå Europaparlamentets utskott för budgetkontroll höll en utfrågning med utpekade Lehne under tisdagskvällen.  

– Artikeln vilar i huvudsak på obevisade och osanna påståenden och på falska tolkningar av gällande regler, sade Klaus-Heiner Lehne.   

Enligt artikeln ska Lehne bland annat ha tagit emot EU-bidrag för hyra motsvarande över 30 000 svenska kronor i månaden sedan 2014 för en trerumslägenhet vid hans kontor i Luxemburg som han själv ytterst sällan eller inte alls ska ha bott i och dessutom delar med två andra personer från hans kabinett.  

I utfrågningen i utskottet försvarade Lehne sitt val av att dela lägenheten samtidigt som han direkt tillbakavisade att han inte skulle bo i den.  

– Jag anklagas för att dela min lägenhet med två av mina långtidsanställda men jag ser inte problemet med det och det har ingenting alls att göra med min närvaro i Luxemburg. Det är en privat angelägenhet var och med vem jag bor med, sade Klaus-Heiner Lehne och tillade att han som mest spenderar helgerna hemma i Tyskland.      

Under utfrågningen bad Europaparlamentariker att Lehne skulle tydliggöra hur revisionsrättens regler för EU-stöd ser ut och på vilket sätt dessa granskas. Lehne uppmanades också av vissa att ta fallet till domstol för att skydda revisionsrättens rykte. Vilket han inte uteslöt.  

– Gör oss alla en tjänst, lämna in en stämningsansökan för ärekränkning. Men var säker på din sak. Journalisten som publicerade artikeln ledde till Santerkommissionens fall [1999] och drev Martin Selmayr i exil, sade den franske socialliberalen Pierre Karleskind.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret