Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges nya EU-parlamentariker, socialdemokraten Ilan De Basso, om sina EU-prioriteringar och förhoppningar i Europaparlamentet.

Sveriges nya EU-parlamentariker efterlyser mer solidaritet

BRYSSEL 8 december 2021

Ilan De Basso heter Sveriges nya EU-parlamentariker. – Jag hoppas att de drömmar som låg till grund för det europeiska samarbetet när jag var ung ska få en återkomst, säger Ilan De Basso (S) till Europaportalen.

Nu står det klart att Ilan dD Basso, kommunalråd från Jönköping, blir socialdemokraternas nya EU-parlamentariker efter att Johan Danielsson blivit bostadsminister.     

– Det ska bli kul. Jag har ett långt förflutet engagemang i Europafrågor, framförallt under 90-talet, säger Ilan De Basso.

De Basso är internationell ledare i ett samarbete med Bosnien-Hercegovina som bedrivs av partidistriktet i Jönköpings län där han arbetat med bland annat mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor och barn- och ungdomsfrågor. 

– Jag tycker situationen på Balkan är väsentlig, en stor fråga för EU att jobba med mer aktivt. Det ankommer på oss som sitter i Europaparlamentet, som jobbar med mänskliga rättigheter och demokratifrågor, att verka för en lösning över hela Balkan, säger Ilan De Basso.

Utöver internationella frågor vill De Basso bland annat säkerställa en bra skolgång för alla, främja utbildningsutbyte inom EU, minska arbetslösheten, framhålla den svenska modellen, skydda löntagares arbetsvillkor och arbeta med minoritetsfrågor.     

– Min uppfattning är att en demokratins hälsotillstånd avgörs mycket i hur man behandlar minoriteter i ett land, därför kommer det alltid vara en mycket viktig fråga för mig, säger Ilan De Basso. 

Han säger också att det europeiska samarbetet behöver en omstart, att arbetet måste bygga mer på ett solidaritetsperspektiv där varje medlemsland är delaktigt i att både ge och ta.     

– Jag hoppas att de drömmar som låg till grund för det europeiska samarbetet när jag var ung ska få någon form av återkomst, för det skapade väldigt mycket förhoppningar bland dåtidens unga européer. Idag upplever jag att det finns en hel del krafter som vill dra det europeiska samarbetet bakåt, säger Ilan De Basso. 

Svängrummet för att kunna dra nytta av EU:s fördelar utan att behöva ge tillbaka genom att exempelvis följa rättsstatsprincipen är för stort, anser De Basso. Vilket han befarar kan leda till att samarbetet tar ett kliv tillbaka i en tid då det behöver förstärkas, speciellt när demokratier i världen minskar. 

– Ska vi sätta krav på länder runt om i världen att respektera demokratin och leva upp till de mänskliga rättigheterna så måste vi säkerställa att det också ser ut på samma sätt i Europa. Min uppfattning är att Europa kan spela en mycket större roll i världen. Men det förutsätter att EU också gör sin del av arbetet. Vi kan inte bara säga att “Vi är bäst” utan ska vi kunna påverka med någon form av trovärdighet internationellt så måste vi göra jobbet själva först och främst, säger Ilan De Basso.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret