Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Senegals presiden, tillika tillfällig ordförande i Afrikanska unionen, Macky Sall i Dakar i ett förmöte inför toppmötet.

EU vill knyta Afrika närmare – toppmöte i Bryssel

BRYSSEL 16 februari 2022

För första gången på fem år träffas EU och Afrikanska unionen på ett toppmöte för att staka ut kommande samarbeten. Migration och säkerhet, klimat och hälsa står i fokus – men kontinenterna har olika syn på hur man ska samarbeta.

När EU och Afrikanska unionen på torsdagen träffas i Bryssel för ett två dagars toppmöte är det för att blåsa liv i ett partnerskap som tappat farten under pandemin. 

– Vi vill stärka vårt samarbete genom att definiera gemensamma prioriteringar och partnerskap för det kommande decenniet, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell på tisdagen om det kommande toppmötet, som först var planerat till 2020 men fått skjutas upp på grund av pandemin. 

Tanken är att parterna ska anta en gemensam förklaring om prioriteringarna för det framtida samarbetet. Men medan båda kontinenterna har intresse av ett nära samarbete har man olika syn på hur det ska gå till.  

Från EU:s håll handlar det till stor del om att försvara sin speciella relation till Afrika. 

– Geopolitiskt kan EU inte vara annat än intresserade av Afrika, säger Kathleen van Hove som är expert på EU-Afrikarelationer vid tankesmedjan European Center for Development Policy Management, ECDPM, i nederländska Maastricht.

– Efter årtionden av investeringar i relationer och partnerskap – mycket kopplat till kolonialistiska band – finns det just nu en stor rädsla inom EU att man förlorar mark i Afrika när Afrika börjar se sig om efter andra partnerskap bortom Europa; med Kina, USA, Turkiet, Indien, Ryssland, säger hon. 

En viktig marknad

Afrika är också en marknad med stor potential för EU. För ett år sedan trädde det afrikanska frihandelsavtalet i kraft som omfattar alla länder i Afrika. 

I veckan träffades EU:s handelsministrar för att diskutera just handel med Afrika. Där konstaterades med stor enighet att EU måste utveckla sin handelsrelation med den afrikanska kontinenten. 

– Ett bekymmer är att om EU inte kliver in och får handelsavtal på plats, då kliver andra in. Det hindrar vår tillväxt och vår möjlighet att exportera våra varor, sade svenska handelsministern Anna Hallberg (S) efter mötet. 

Afrika å andra sidan vill ha en rättvis tillgång till den europeiska marknaden för sina produkter.

– De tycker att EU tvingar på dem mer och mer handelsbarriärer och gör det svårare att exportera afrikanska produkter, säger Kathleen van Hove på tankesmedjan ECDPM. 

Migration och säkerhet är andra viktiga orsaker till EU:s stora intresse för att samarbeta med Afrika. 

– EU har ett intresse av att Afrika är en säker kontinent – konflikter och statskupper, men även extrem fattigdom, är grogrund för extremism och våld. Vilket leder till att människor måste fly och leta sig till EU, säger Kathleen van Hove.

Arbetsmiddag i Paris

Redan på onsdagskvällen träffas afrikanska och europeiska ledare för en arbetsmiddag i Paris om det spända säkerhetsläget i Sahelregionen söder som Sahara, där framför allt situationen i Mali ska diskuteras. 

Fred, säkerhet och terrorism är just några områden kring vilka Afrika vill samarbeta närmare med EU. 

– Terrorism gör vår kontinent skör. Hela världen har strömmat till med resurser och investeringar för att bekämpa terrorism i Afghanistan och Syrien, men det är inte fallet med Afrika. Hur vi ska bekosta kampen mot terrorism i Afrika är något vi måste diskutera när vi ses i Bryssel, sade Senegals president, tillika den Afrikanska unionens tillfälliga ordförande, Macky Sall på ett seminarium inför toppmötet. 

Frågan om migration är komplicerad. Där EU vill se samarbete kring att hålla migranter kvar i Afrika, eller underlätta återvändande av migranter som kommit till EU tillbaka till Afrika, är afrikanerna själva mer intresserade av att samarbeta kring legal migration och mobilitet mellan kontinenterna – vilket är känsliga frågor för många av EU:s medlemsländer. 

Den gröna omställningen 

En annan konfliktfråga, som också ska behandlas under toppmötet, är hur man ska samarbeta kring den gröna omställningen. EU är angelägen om att få Afrika att satsa på en grön industrialisering – men Afrika tycker det är orättvist att de ska betala för Europas utsläpp och inte få genomgå samma industrialisering som sin europeiska partner.

– Afrikanska ekonomier är bland dem som orsakar minst utsläpp men samtidigt bland dem som påverkas mest av klimatförändringarna. Så vi bör inte lägga någon mer orättvisa på Afrikas axlar genom att inte längre subventionera fossila bränslen som bestämdes i Glasgow, sade Senegals president Macky Sall på seminariet. 

Från EU:s håll ska man under toppmötet presentera ett investeringspaket som bland annat ska påskynda den gröna omställningen men också digitaliseringen, tillväxten och uppkomsten av nya arbetstillfällen i Afrika. 

Ett jämställt partnerskap?

Både EU och Afrikanska unionen är noga med att understryka att samarbetet mellan de två kontinenterna ska byggas på ett jämställt partnerskap. 

Samtidigt är det afrikanska förtroendet kantstött efter att EU under pandemin visat sig stå sig själv närmast när det väl gäller; dels genom att vara sen med att lägga fram en vaccinstrategi för Afrika och att inte dela med sig av vaccin, men också för att flera EU-länder så abrupt stängde ner flygförbindelserna med Sydafrika när omikron-varianten dök upp. 

Tillgång till vaccin kommer också att vara en stor fråga på veckans toppmöte. 

Enligt Kathleen van Hove på tankesmedjan ECDPM är Afrikas vilja att ha ett jämbördig partnerskap dubbelt. 

– För samtidigt fortsätter många länder i Afrika att be om väldigt mycket pengar, dels i bistånd men också investeringar i produktion och i infrastruktur. Så länge man fortsätter att be om bistånd kommer man inte att kunna ändra sitt förhållande till ett jämlikt partnerskap, säger hon. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret