Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Afrikanska unionens kommissionsordförande Moussa Faki Mahamat i samtal med statsminister Magdalena Andersson under EU-AU-toppmötet 17-18 februari 2022.

Konfliktfrågor olösta efter toppmöte mellan EU och AU

BRYSSEL 18 februari 2022

EU och Afrikanska unionen enades på fredagen om de stora linjerna i ett framtida samarbete – men synen på vaccinpatent och energifrågor splittrar fortfarande kontinenterna. 

Från svenskt håll drev man på för att afrikanska länder ska ta tillbaka sina medborgare som fått avslag på sin asylansökan.

När  ledarna från de två kontinenterna avslutade sitt möte hade de enats om en gemensam deklaration kring vad man ska jobba tillsammans mot framöver. Det är ett allmän inriktning om vart man vill sträva – där man har försökt ena EU-ländernas och de afrikanska ländernas ibland väldigt olika prioriteringar.  

Statsminister Magdalena Andersson var efter mötet nöjd.

– Vi har haft bra diskussioner, säger hon efter mötet i Bryssel och lyfter framför allt den för Sverige viktiga frågan om migration där man från svenskt håll har drivit frågan om återvändande. 

– Återvändande ett problem, att människor som inte har rätt att stanna i Sverige eller Europa inte tas emot av sina hemländer och hamnar i ett limbo och blir den del av ett skuggsamhälle där vi vet att grovt kriminella styr, säger Magdalena Andersson. 

Magdalena Andersson understryker att det är viktigt att alla länder lever upp till grundläggande folkrättsliga principer om att man ska ta emot sina egna medborgare. 

Samtidigt tycker hon att man också behöver jobba för att färre människor ska behöva fly från början, genom att bygga demokrati, mänskliga rättigheter, utbildning, jobb, ekonomisk tillväxt. 

– Det handlar inte minst om att bekämpa terrorism och bygga hållbara ekonomier. Men också att bekämpa klimatförändringar som annars riskerar att driva människor på flykt.

Migration har länge varit en konfliktfråga mellan EU och Afrika där EU:s prioritering handlar om att hålla migranter kvar i Afrika - det vill säga utanför EU – medan Afrika velat fokusera på legala vägar för afrikaner in i Europa.

Vaccin en konfliktfråga

En stor diskussion under toppmötet var annars frågan om hur kontinenterna ska samarbeta kring vaccin. Flera afrikanska länder har starkt drivit på att EU ska lätta på patenten för vaccin – något som EU-länderna avfärdat. Den slutliga texten är en kompromiss där man istället pratar om teknologiöverföring. 

– Jag delar ambitionen att vi måste göra vaccin tillgängligt för större delar av världen men det behövs göras på en annan väg, säger Magdalena Andersson och påpekar att privata företag som satsar stora resurser för att få fram läkemedel också måste ha möjlighet att få ut en vinst.

Fossila bränslen eller grön energi?

Som Europaportalen rapporterat är frågan om hur den afrikanska kontinenten ska industrialiseras ett ämne där EU och Afrika till viss del står splittrade. 

Macky Sall, president i Senegal och även den som just nu innehar Afrikanska unionens tillfälliga ordförandeskap, har under mötet starkt drivit på för att fossila bränslen, och inte minst gas, ska få vara en del av Afrikas industrialisering – medan EU som precis godkänt gas som en hållbar energikälla för egen del helst vill se grönare alternativ för Afrika. 

Ännu inget jämlikt partnerskap

Paraplyorganisationen Concord Europe, som samlar utvecklings- och biståndsorganisationer över hela Europa, hade under fredagseftermiddagen ännu inte hunnit analysera den nya gemensamma deklarationen i detalj, men de välkomnar att texten refererar till det civila samhället. 

De noterar också att det finansieringpaket som EU presenterade under toppmötet, avsett att mobilisera upp till 150 miljarder euro i investeringar i Afrika med fokus på grön och digital infrastruktur, inte nämns i deklarationen. 

– Det visar att det fortfarande råder oenighet mellan de två parterna. Särskilt att sättet som AU-EU-partnerskapet är utformat inte är mellan jämlikar ännu, det fokuserar inte på gemensamma prioriteringar eller tillvägagångssätt, säger Riccardo Roba som är politisk rådgivare på Concord Europe.

 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret