Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.

Viktigast i veckan: Utlänningar lämnar Ukraina , halvledare och nya klimatlagar

STOCKHOLM 12 februari 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ryssland fortsätter att hålla Europa i ett säkerhetspolitiskt järngrepp med nya militärövningar och krav på allas uppmärksamhet. Den franske presidenten Macron satt med president Putin i fem timmar på måndagen utan märkbara resultat. Trots det väljer Macron och den tyske förbundskanslern Scholz vara positiva och pratar om en politisk öppning. Enligt den svenska utrikesministern Linde är varje dag som Ryssland inte attackerar Ukraina viktig. Samtidigt evakuerar flera länder sina medborgare från Ukraina, då en rysk invasion antas nära förestående. UD ber nu de 200-300 svenska medborgarna som beräknas finnas i landet att vara beredda att lämna med kort varsel, uppger UD till Ekot idag, lördag. 

Om EU-kommission får med sig Europaparlamentet och ministerrådet ska EU mer än fördubbla sin produktion av halvledare, från nio till 20 procent av världsproduktionen.  

Den höga inflationen ska mötas med “stegvisa” åtgärder lovade ECB-chefen Lagarde vid en utfrågning i Europaparlamentet i veckan samtidigt som hon framförde att inflationen troligen kommer att minska under året.

Två klimatförslag presenterades i Europaparlamentet. Moderaten Jessica Polfjärd är ansvarig för ett förslag där exakta utsläppsmål per land ska spikas och där hon föreslår att länder som inte når sina mål ska bötfällas. Det andra förslaget, som Sverige är skeptisk till, en social klimatfond, ska att stötta personer och företag som får det ekonomisk svårt med klimatomställningen. Samtidigt närmar sig priset på utsläppsrätter en ny historisk hög nivå på 100 euro per ton.

 

Till sist noteras

… att ett utdraget politiskt bråk mellan regering och riksdag om att införa nya EU-regler kring vapenhantering har lett till att inget blivit gjort. Sverige har därför dragits inför EU-domstolen för bristande vapenlagar

… att EU-kommissionen fick en knäpp på näsan av EU-domstolen för att man i ett rättsosäkert Polen inte tagit ett företags vädjan om hjälp i en konkurrensfråga på allvar   

… att veckans förhandlingar om minimilöner i EU inte direkt rörde svenska förhållande men att de snart väntas komma in på “ hur man ska främja kollektiva löneförhandlingar

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret