Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen uppmanar till större återvinning av textilier. I dag återvinns endast en procent till nya textilier. Arkivbild.

EU-kommissionen vill ekomärka de flesta varor

BRYSSEL 30 mars 2022

Nya satsningar på att göra produkter hållbarare ska göra EU grönare och mindre beroende av import. – Folk är trötta på produkter som dör strax efter garantin gått ut eller är mycket svåra och löjligt dyra att reparera, säger EU-kommissionär Virginijus Sinkevičius.

Med ett antal nya förslag på onsdagen vill EU-kommissionen göra hållbara produkter till norm på den inre marknaden.

– Vi arbetar för att få ett slut på modellen med ta, tillverka, förstöra och kasta iväg och [istället] stödja utvecklingen av en cirkulär affärsmodell, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.

Onsdagens förslag är en del i Gröna given om att minska klimatutsläppen i EU med minst 55 procent till 2030. Förslagen har samtidigt bäring på EU:s arbete med att göra sig mindre beroende av i synnerhet rysk energi men även på importen av andra råvaror. Kommissionen räknar med att förslagen kan leda till energibesparingar 2030 som motsvarar EU:s årliga import av rysk naturgas.

– Det är bra för konsumenterna, för miljön, för klimatpolitiken. Man spenderar mindre pengar och mindre energi – mindre pengar i Putins ficka, mer i din egen, sade Timmermans.

Nästan alla varor ska ekomärkas

I centrum för paketet är ett förslag om att utvidga EU:s nuvarande regelverk för ekomärkning som idag omfattar elprodukter som vitvaror till att på sikt omfatta allt fler produkter.

– Det kommer gälla nästan alla fysiska varor på EU:s marknad, sade miljökommissionär Virginijus Sinkevičius som tillade att undantagen är livsmedel, foder och läkemedel.

Kommissionen föreslår att varor stegvis ska förses med ett ”digitalt produktpass” som kan innehålla uppgifter som miljöpåverkan och hur stor del av varan som består av återvunnet material. Produktpassen ska även underlätta för att låta reparera och återvinna varan. Där det är tillämpligt ska det även finnas en skala som motsvara EU:s energimärkning A-G så att det blir lättare för konsumenten att jämföra olika produkter.

– Folk är trötta på produkter som dör strax efter garantin gått ut eller är mycket svåra och löjligt dyra att reparera, sade Sinkevičius.

I närtid räknar kommissionen med att produkter som textilier, möbler, madrasser, däck, rengöringsmedel, färg och smörjmedel och mellanprodukter som stål, järn och aluminium ska omfattas av det utvidgade ekomärkningsdirektivet. Under kommande år ska kommissionen i samråd med industrin se till att fler produkter omfattas av regelverket.

Förslaget innehåller vidare steg för att göra det svårare för företag att inte återvinna osålda konsumentprodukter med ett totalförbud som möjligt utfall. Det ska även ställa klimatkrav vid offentlig upphandling i medlemsländerna.

Fokus på textilier och byggprodukter

I sitt paket riktar kommissionen in sig på textilier som efter livsmedel, boende och transport har den fjärde högsta påverka på miljö och klimat. I dag återvinns endast en procent av alla textilier i EU, resten bränns upp eller slängs på soptippen.

Det vill kommissionen råda bot på med en strategi som ska ställa vissa krav på textiliers hållbarhet och möjlighet att laga och återvinna dem. Man vill även ge konsumenter mer information genom det digitala produktpasset och se till att tillverkare tar större ansvar för det avfall som deras produkter medför.

Det andra fokuset är ett förslag om uppdatering av EU:s regelverk för byggprodukter. Syftet är att se till att produkter som används i byggsektorn är mer hållbara, lättare att reparera och återvinna och att införa minimiregler för andel innehåll som är återanvänts.

Stärka konsumenträttigheter

Slutligen föreslår kommissionen en uppdatering av EU:s konsumentregler i syfte att göra det lättare att  göra ”välgrundade och miljövänliga” val när de köper produkter. Konsumenten ska få rätten att veta hur länge en produkt är utformad att hålla och om och i sådana fall hur den kan repareras.

– Om vi inte börjar konsumera mer hållbart kommer vi inte att uppnå målen i den europeiska gröna given, så enkelt är det, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret