Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Fransk tv annonserar resultatet i det franska presidentvalet 2022 när vallokalerna stängde klockan åtta på söndagskvällen den 24 april.

Svenska politiker lättade efter Marcons seger

BRYSSEL 25 april 2022

Franske presidenten Emmanuel Macron får fem år till vid makten, efter segern mot utmanaren Marine Le Pen i söndagens franska presidentval. ”En seger för ett starkt EU och för demokratin” kommenterar flera svenska EU-parlamentariker valresultatet – men framför allt uttrycker de lättnad över att högernationalisten Le Pen inte vann.

– Att Emmanuel Macron fortsätter som president är i grunden bra för Sverige. Vi gynnas av ett starkt europeiskt samarbete. Med Marine Le Pen hade EU gått mot mer splittring, kommenterar Tomas Tobé (M) valresultatet. 

Tomas Tobé tycker att rätt kandidat vann. 

- Ja, även om jag inte håller med om Macrons politik i alla delar så vill han se ett starkt Europasamarbete som håller ihop. Det är viktigt för EU:s förmåga att lösa gränsöverskridande samhällsproblem och för att stå upp mot Ryssland, säger han. 

Abir Al-Sahlani (C) sitter i samma politiska grupp som Macrons parti i EU-parlamentet. 

– Jag känner en lättnad, säger hon om söndagens valresultat. 

– Som en stormakt med mycket resurser och inflytande påverkar Frankrikes inriktning också oss andra – demokratiskt, säkerhetspolitiskt, ekonomiskt. En skamlös Putinvurmare som ny ledare för Frankrike hade i det här spända läget kunnat ta en vändning med förskräckelse, med ökade motsättningar och oroligheter i världen, säger Abir Al-Sahlani.

Framgång för högerextremism oroar

Även socialdemokraten Heléne Fritzon säger att hon inte delar alla president Macrons idéer, men lyfter fram hans engagemang för Europa. 

– Han är en sann Europavän och ser vikten av ett enat Europa som möter dagens och framtidens stora utmaningar. President Macrons seger är framförallt en seger för demokrati och EU:s grundläggande värderingar, säger hon. 

Att Le Pen gick framåt så starkt – 41,5 procent jämfört med 34 procent för fem år sedan – är dock något som oroar Heléne Fritzon. 

– Högerextrema Le Pens framgång är riktigt djupt oroväckande. I en tid där vi behöver enighet och gemensamma lösningar frodas den nationalistiska och högerextrema Le Pen, säger hon. 

Parlamentsval en andra chans för vänstern

– Jag är lättad att Macron vann, något annat hade varit mycket dåligt, säger även Malin Björk (V). 

Hon tycker dock att det är olyckligt att franska väljare återigen ställdes inför att välja mellan högern och extremhögern. 

– Väljarna vill ha något annat, jämlikhet och klimatåtgärder. Unga franska väljare är särskilt frustrerade, det var många som gick med tunga steg till vallokalen igår, säger hon. 

Malin Björk tycker att Macron har ägnat den gångna mandatperioden åt att ”dutta” med en helt otillräcklig klimatpolitik, gynna de som redan är rika och urholka sociala rättigheter. Hon sätter nu sin förhoppning till det franska parlamentsvalet i juni, som till stor del kommer att avgöra vilken slags politik Emmanuel Macron kommer kunna driva. 

– Jag hoppas på ett starkt resultat av vänstern i parlamentsvalet i juni, som kan driva Macron åt vänster, säger Malin Björk. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret