Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L) och partiledaren Johan Pehrson (L) presenterar Liberalernas prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd under januari-juni 2023.

Debatt: Debatt: Sveriges främsta EU-prio – ett fritt Ukraina

Johan Pehrson (L) och Karin Karlsbro (L) 9 maj 2022

Ett fritt Ukraina, ett EU-toppmöte om demokrati och kraftsamling för klimatet måste blir Sveriges tre viktigaste frågor när landet tar över EU:s ordförandeskap efter årsskiftet. Det skriver Johan Pehrson (L), partiledare och Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker, på Europadagen. 

I januari blir Sverige ordförandeland i EU, världens viktigaste fredsorganisation. Under ett halvår ska Sveriges regering hålla i taktpinnen i EU:s ministerråd. Oavsett vad som händer mellan nu och då kommer ordförandeskapet att ske mot bakgrund av Rysslands angreppskrig mot Ukraina. En aggressiv diktatur har oprovocerat och orätt anfallit ett demokratiskt grannland. 

Trappa upp sanktionerna – täpp till kryphålen
Rysslands krig mot Ukraina visar att demokratier måste hålla ihop. Ukraina slåss modigt och beslutsamt för sin existens och för att ta tillbaka varje kvadratmeter. Samtidigt ger ett enigt EU kraftfullt militärt och humanitärt stöd till landet. Med historiskt tuffa sanktioner och utfasning av rysk och olja och gas kommer den ryska krigskassan att sina. Men det mesta arbetet ligger framför oss, och vi behöver göra mer och hålla ut. 

Just nu behöver Ukraina få mer vapen, och Sverige måste verka för ett EU som fortsätter hålla ihop mot Putins Ryssland. Vi ska ta krafttag mot den ryska desinformationen i EU:s medlemsländer. EU behöver öka sitt säkerhetssamarbete och helt bryta beroendet av ryska råvaror. Så länge Ryssland hotar sina grannar ska sanktionerna trappas upp och kryphålen täppas till. 

Europa får aldrig vackla
Vi Liberaler är glada att Ukrainas ledare har blivit medlem i vårt liberala europeiska parti. Ukraina har en gång valt den europeiska väg som de idag så heroiskt slåss för och nu är det vår skyldighet att möta deras önskan om att ta nästa steg in i den europeiska gemenskapen. Ukraina måste ges status som kandidatland och vi måste inrätta ett snabbspår med stöd för att landet så snart som möjligt ska kunna bli medlem i EU. 

Europa får aldrig vackla i dessa frågor. Demokratin och freden ska spridas på vår kontinent och i världen. Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd infaller då mycket står på spel även inom EU. Ungerns främlingsfientliga och nationalistiska regering fortsätter kränka rättsstatens principer och svajar i stödet till Ukraina. I Polen har regeringen skrotat de oberoende domstolarna och förbjudit abort samtidigt som homofobin är statligt sanktionerad. Därför vill vi att det svenska ordförandeskapet ska ta initiativ till ett särskilt EU-toppmöte som ägnas åt att demokrati- och rättsstatsfrågor. 

Målet med mötet ska vara att se till att rättsstatsmekanismen som numera finns inom EU också används, att på riktigt skydda mediernas oberoende, att stärka EU:s byrå för mänskliga rättigheter och att stärka skyddet för HBTQ-personer. 

EU måste också fortsätta kraftsamla för klimatet, med snabb utbyggnad av grön energi, pris på utsläpp och satsningar på ny teknik och forskning för framtidens energikällor. Det kommer vara upp till det svenska ordförandeskapet att få på plats många av de stora klimatreformer som nu förhandlas. Liberalerna kommer se till att klimatfrågorna prioriteras under det svenska ordförandeskapet. 

Ett gyllene tillfälle att påverka
Sverige har i det kommande ordförandeskapet ett gyllene tillfälle att påverka. Det ska vi ta vara på. En röst på liberalerna i höstens val är en röst på ett stenhårt arbete i EU för demokrati, mänskliga rättigheter, klimat och ett fritt Ukraina.

Vi vill skapa ett Europa där EU:s medlemsländer står tryggare tillsammans. Stärkta mot såväl inre som yttre hot. Vi säger ja till ett fördjupat Europa när andra nöjer sig med lagom. När andra vill riva ner samarbetet vill vi göra EU till något ännu bättre. 

Därför vill Liberalerna redan idag på Europadagen meddela att arbetet för ett fritt Ukraina blir en ny regerings högsta Europapolitiska prioritering.

 

Johan Pehrson (L)
Partiledare

Karin Karlsbro (L)
Europaparlamentariker

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret