EU-kommissionen uppmanar Sverige göra mer mot korruption
BRYSSEL 13 juli 2022För första gången utfärdar EU-kommissionen konkreta rekommendationer till medlemsländerna om vad de bör göra för att skydda rättsstatens principer. För Sveriges del är arbetet mot utländska mutor och infiltrering av organiserad brottslighet ett orosmoln.
Hotet mot rättsstatens principer – grundläggande demokratiska spelregler som domstolars oberoende – i medlemsländerna har under de senaste åren seglat upp som tung EU-fråga. För två år sedan lanserades ett nytt förebyggande verktyg, en rättsstatsrapport, som syftar till att förebygga risker inom fyra områden genom främst dialog.
I dag onsdag presenterades den tredje rapporten om läget för rättsstatens principer i medlemsländerna. Nytt för i år är att kommissionen förutom en genomgång av situationen i varje medlemsland numer även utfärdar rekommendationer till vartdera land.
– [Om ett år] kommer vi ha möjlighet att utvärdera hur årets rekommendationer efterlevs, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.
Fram till dess ska kommissionen debattera rapporterna i varje medlemslands parlament och i EU-parlamentet hålla 27 debatter för vart och ett av länderna.
Fyra rekommendationer för Sverige
Hela rapporten granskar fyra olika områden (se faktaruta) i varje medlemsland och Sverige får totalt fyra rekommendationer i sin del. Tre av dessa rör arbetet mot korruption.
”Korruption i samband med att organiserade brottsgrupper infiltrerar den offentliga sektorn och/eller den lagliga ekonomin är ett problem”, skriver kommissionen i sin rapport.
Kommissionen anser att det svenska regelverket för personer som går från höga regeringspositioner till den privata sektorn är för begränsat. ”Utländska mutor” är enligt kommissionen alltjämt ett orosområde med bara ett begränsat antal åtal och slutliga domar och ”tillkortakommanden” i den rättsliga definitionen.
Ungern och Polen i ”topp”
EU-kommissionen har under de senaste åren inlett en rad rättsliga förfaranden och åtgärder mot flera medlemsländer för bristande respekt för rättsstatens principer. Flera av dessa återfinns inte nödvändigtvis även bland rekommendationerna. Antalet rekommendationer ger inte hela bilden – vissa kan vara mer allvarliga än andra – men kan ändå ge en indikation om var kommissionen identifierar flest problem. I ”topp” i Europaportalens sammanställning över flest rekommendationer återfinns Ungern och Polen med åtta respektive sju. Sverige tillsammans med sex andra medlemsländer får färst rekommendationer: fyra vardera.