Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tyskland är på väg att nå EU:s gasbespringsmål enligt siffror från Internationella valutafonden.

IMF: Trots Rysslands motstånd – Tyskland på god väg nå gasmål

BRYSSEL 15 augusti 2022

Trots varningar om Tysklands starka beroende av rysk gas ser landet ut att nå EU-målet att minska gasförbrukningen med 15 procent, enligt uppgifter från Internationella valutafonden. Att storföretag kraftigt skurit ner på gasanvändningen, och vänt sig till förnybara energikällor, är en del av förklaringen. 

Svenska Energimyndigheten följer utvecklingen i Tyskland noga – men konstaterar att det är först när kylan slår till och får fart på gaskonsumtionen som man verkligen kan slå fast om Tyskland är på rätt väg. 

I slutet av juli kom EU-länderna överens om att minska gasförbrukningen med 15 procent jämfört med tidigare år för att klara vinterns gasbehov. 

Nyligen fick Tyskland, som är starkt beroende av rysk gas, bottenpoäng i tidningen Politicos genomgång av vad EU-länderna gör för att minska beroendet av den ryska gasen, bland annat på grund av avsaknad av en bindande nationell plan för hur energianvändningen ska minska. 

Enligt färska siffror från Internationella valutfonden, IMF, är Tyskland dock redan på väg att nå gasbespringsmålen. I maj minskade den tyska gasförbrukningen med cirka 17 procent, i juni med 8 procent och i juli var minskningen 15 procent jämfört med genomsnitten för de senaste fem åren.

Tyska gaslager är nu fyllda till 75 procent, två veckor tidigare än myndigheternas plan och trots Rysslands hänvisning till ’’produktionsproblem’’ och att de endast kan leverera 20 procent av kapaciteten i Nord Stream 1, rapporterar SEB:s nyhetsbrev Moring Alert.  

Nu ska lagren upp till 85 procent senast 1 oktober, och och 95 procent till 1 november. 

Den tyska gasmyndigheten säger att förbrukningen ska ner 20 procent för att ransonering ska kunna undvikas i vinter, rapporterar Financial Times

Höga gaspriser bakom minskad förbrukning

Enligt IMF är det de skyhöga energipriserna som har fått konsumenterna att spara gas. Framför allt är det storföretag som har gjort kraftiga nedskärningar – exempelvis anger biltillverkare att de redan minskar gasförbrukningen genom att byta till förnybar energi.

Gasbesparingen kommer dock med ekonomiska kostnader – IMF har reviderat ned prognoserna för Tysklands ekonomiska tillväxt till 1,2 procent för 2022 och 0,8 procent för 2023, till stor del beroende på högre energikostnader.

“Sverige beroende av hur Tyskland hanterar situationen”

Från svenskt håll följs utvecklingen i Tyskland med stort intresse. 

– Energimyndigheten följer så klart denna fråga noggrant, då även Sverige är beroende av Tysklands förmåga att hantera den uppkomna situationen, säger Anders Wallinder, chef för enheten för trygg energiförsörjning på Energimyndigheten, i en skriftlig kommentar till Europaportalen.

– Tyskland är inte bara en ekonomisk motor i Europa, utan omkringliggande länder blir direkt påverkade av Tysklands energisituation i och med de gemensamma energimarknader vi har i Europa, fortsätter han.

Att gaskonsumtionen minskar när gaspriserna är höga är dock inget som förvånar på Energimyndigheten. 

– Däremot ser vi framför oss att det slutgiltiga svaret på huruvida Tyskland är på rätt väg kommer senare i uppvärmningssäsongen när den stora gaskonsumtionen kommer igång på riktigt, säger Anders Wallinder.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret