Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Facklig oro för försvagade rättigheter för plattformsarbetare

BRYSSEL 26 september 2022

Frågan om arbetare på digitala plattformar ska klassas som egenföretagare eller anställda – och hur det ska fastställas – är fortsatt en stridsfråga i förhandlingarna kring det så kallade plattformsdirektivet. Europafacket varnar för att direktivet håller på att försvagas.

Europafacket höjer nu rösten kring vad de tycker är en oroande utveckling i den pågående utformningen av det så kallade plattformsdirektivet, som syftar till att förbättra arbetsvillkoren och de sociala rättigheterna för digitalt plattformsarbete, exempelvis matleverans som beställs via en app. 

I ett brev till EU-länderna som publicerades i fredags uttrycker Europafacket oro för det kompromissförslag som det tjeckiska ordförandeskapet lade fram i början av förra veckan. 

Förslaget gör antagandet om en arbetare ska klassificeras som anställd, och den eventuella omklassificeringen av arbetstagare till anställda, mer komplicerad, skriver Europafacket och understryker att förslaget lägger risken “på arbetarnas axlar och kommer att möjliggöra orättvis konkurrens mellan de digitala arbetsplattformar som respekterar reglerna och de som ignorerar dem”. 

“Försvagar direktivet ytterligare”

Redan det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen, som föreslår att ett anställningsförhållande ska kunna konstateras så snart arbetstagaren uppfyller två av fem identifierade kriterier, behöver enligt Europafacket förbättras. 

Det tjeckiska förslaget bäddar dock för att det ska bli ännu mer komplicerat för en arbetare att erhålla status som anställd – och försvagar därmed direktivet ytterligare, anser Europafacket. 

– Det som är problematiskt är att diskussionerna i ministerrådet tycks handla om hur man ska komplicera omklassificeringen av arbetare [som anställda] när utgångspunkten för denna text fortfarande är att fenomenet med falsk egenföretagande ska erkännas, säger Ludovic Voet, konfederal sekreterare på Europafacket, i en intervju med Agence Europe. 

– Vi anser att det inte bör finnas några kriterier för att villkora denna presumtion om lönestatus, fortsätter Ludovic Voet och pekar på att det också är vad EU-parlamentet efterfrågar.

Det betyder inte att alla arbetare kommer att vara anställda, understryker Voet, men säger att det kommer att vara upp till plattformarna att bevisa motsatsen. 

Tjeckiens kompromissförslag ska under måndagen och tisdagen diskuteras av EU-ländernas tjänstemän i rådet. 

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret