Historiskt EU-förslag ska minska energianvändningen
BRYSSEL 15 september 2022Ett skarpt mål för att minska elförbrukningen och ett inkomsttak för energibolag med stora vinster – det föreslog EU-kommissionen på onsdagen.
– Dessa historiska åtgärder är ett nödvändigt svar på de höga energipriser som påverkar Europa, säger EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans.
EU-kommissionen föreslog på onsdagen konkreta åtgärder för att dämpa de rusande energipriserna i unionen. Förslaget bygger på de åtgärder som kommissionen presenterade i förra veckan och som EU-länderna i fredags bad kommissionen att gå vidare med.
I det nya förslaget ingår ett tvingande mål att minska elförbrukningen med minst fem procent under de timmar när energin kostar som mest, samt att medlemsländerna bör minska sin elförbrukning generellt med minst tio procent till slutet av mars 2023.
Enligt EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans är dessa förut icke skådade åtgärder nödvändiga för att bekämpa de höga energipriserna och säkerställa energiförsörjningen i Europa.
– Reducering av efterfrågan är grundläggande för den övergripande framgången för dessa åtgärder: det sänker energiräkningarna, stoppar Putins förmåga att beväpna sina energiresurser, minskar utsläppen och hjälper till att återbalansera energimarknaden, sade han i ett uttalande på onsdagen.
Hjälpa hushåll och företag
Ett tillfälligt tvingande inkomsttak för energibolag som producerar fossilfri energi föreslås också, samt ett tillfälligt solidaritetsbidrag för övervinster som genereras specifikt från verksamhet inom olje-, gas-, kol- och raffinaderisektorerna. Överskotten ska gå till att sänka energikostnader för energikonsumenter, i synnerhet utsatta hushåll, hårt drabbade företag och energiintensiva industrier.
Kommissionen föreslår slutligen att tillåta reglerade elpriser under självkostnadspriset och utöka reglerade priser till att även omfatta små och medelstora företag.
– Ett tak för stora intäkter kommer att ge solidaritet från energibolag med onormalt höga vinster till sina kämpande kunder. Men framför allt understryker denna kris att eran med billiga fossila bränslen är över och att vi måste påskynda omställningen mot hemodlad, förnybar energi, sade Frans Timmermans i uttalandet.
EU-länderna förväntas ta ställning till dessa åtgärder på ett extrainsatt energiministermöte den 30 september.