Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Asbest är förbjudet i EU sedan 2005 men finns kvar i gamla byggnader och kan frigöras vid renovering.

Nya EU-regler mot asbest – “inte tillräckligt” säger kritiker

BRYSSEL 29 september 2022

EU-kommissionen vill stärka skyddet mot asbest och föreslår sänkta gränsvärden för exponering. Men förslaget får kritik. 

– Många arbetstagare skulle fortfarande exponeras för asbest och riskerar att utveckla cancer, kommenterar Claes-Mikael Ståhl på Europafacket den föreslagna gränsen.

All asbest är förbjuden i EU sedan 2005 men trots det finns ämnet fortfarande kvar i äldre byggnader. Arbetstagarna är de som löper störst risk att exponeras för cancerframkallande asbest. 

För att förbättra skyddet för arbetstagare lade EU-kommissionen på onsdagen fram ett förslag till ändring av direktivet om asbest i arbetet. Där ingår en sänkning av gränsvärdet för exponering för asbest i arbetet till en nivå som ligger tio gånger lägre än det gällande gränsvärdet. 

– Den ändring av direktivet som vi föreslår i dag kommer att leda till en betydande minskning av arbetstagarnas exponering för asbest och samtidigt ge utbildning och vägledning för arbetsgivarna, sade Nicolas Schmit, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, i ett uttalande på onsdagen. 

Men förslaget får kritik för att inte gå tillräckligt långt. 

– Tyvärr har kommissionen ställt sig på företagslobbyisters sida istället för på vetenskapens genom att föreslå en gräns som fortfarande skulle göra att många arbetstagare exponeras för asbest och riskerar att utveckla cancer. Människors liv ska alltid komma före vinst, säger Claes-Mikael Ståhl, biträdande generalsekreterare på Europafacket, i ett uttalande på onsdagen. 

EU-parlamentet kräver mer

Även EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S), som sitter i parlamentets arbetsmarknadsutskott, är kritisk till kommissionens förslag. 

– Kommissionen vill sänka gränsvärdena för asbest och göra dem tio gånger lägre än de nuvarande, men vi menar att gränsvärdena behöver vara 100 gånger lägre för att garantera ett bättre skydd mot arbetsrelaterad cancer, säger han till Europaportalen i en skriftlig kommentar. 

EU-parlamentet röstade i oktober 2021 med stor majoritet för att sänka dagens gränsvärde med 100 gånger. 

– Det finns ingen säker nivå av asbestexponering och därför bör ingen arbetstagare hantera asbest utan skyddsutrustning och utbildning. Arbetarskyddet måste stärkas och vi måste få bukt med slarv och fusk, säger Ilan De Basso.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret