Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sverigedemokraten Staffan Eklöf menar att Eric Sundström har fel i sin syn på SD:s EU-politik.

Debatt: Replik: SD driver en realistisk politik i EU

Staffan Eklöf (SD) 9 september 2022

LO-utredaren Eric Sundströms syn på klimatpolitiken är både skadlig och alltför idealistisk. Sverigedemokrater däremot är realister, därför intresserar vi oss dels för effektiviteten hos åtgärder och dels för vilka konsekvenser i övrigt de får för medborgare och samhälle. Vår miljö- och klimatpolitik är billigare men har potential att ge mer positiv påverkan på miljön och det globala klimatet. Det skriver Staffan Eklöf (SD) i en replik till Eric Sundström.  

Eric Sundström, utredare på LO, går i Europaportalen till frontalangrepp mot SD och utmålar oss som något vi inte är.

Som så många andra lyfter Sundström en halv mening ur principprogrammet, ur sitt sammanhang och tolkar den illvilligt. Det är sorgligt att de flesta svenskars kontakt med vårt principprogram begränsar sig till detta.

Han tror att ett fördjupat EU-samarbete är nödvändigt för freden. Jag tror att EU:s fredsuppehållande funktion främst beror på att medlemsstaterna är demokratier. Demokratier krigar inte mot varandra. SD arbetar målmedvetet för ökad demokrati och det är just demokratin som kan drabbas av det snabbaste fördjupandet av EU-samarbetet någonsin. Det gör att medlemsstaternas suveränitet kringskärs, inte minst för Sverige som sällan är som en genomsnittlig EU-medlemsstat med tanke på olikheter när det bland annat gäller skogsbruket och lönebildningen.

Arbetarnas vän

Sedan kritiserar Sundström SD för att inte vara arbetarens vän. Han gör samma medvetna fel som så många andra och pekar utan förklaring på SD:s nejröster i EU-parlamentet. Den hederlige berättar att beslut i EU, inte minst i EU-parlamentet är mycket omfattande med långa listor av förslag. I vissa lägen säger man till sist ja eller nej till alla frågor som man inte har lyckats lyfta bort eller ändra. SD säger också ofta nej till förslag som innebär att frågan ska bestämmas av EU och blir sämre för Sverige. Vi tror på att Sverige självt ska bestämma. Det blir bäst för de svenska arbetarna. Arbetarna har insett detta. SD är nu, enligt SVD/Sifo, störst bland arbetarväljare.

Skadlig idealistisk klimatpolitik 

Slutligen tar Sundström SD:s nej till ineffektiva eller samhällsskadliga förslag på klimat- och miljöområdet som intäkt för att vi inte skulle bry oss om klimat och miljö. Fel! Politiken i Sverige och EU har de senare åren blivit alltmer idealistisk. Det har blivit viktigare att kunna peka på stora satsade belopp och höga procentmål samt att visa för omvärlden hur duktiga man är. Konsekvensanalyser saknas när man i praktiken tar besluten. Sådana görs av EU-kommissionen långt senare när lagtexter föreslås, men de utreder inte konsekvenser brett för samhället. 

Sverigedemokrater däremot är realister, därför intresserar vi oss dels för effektiviteten hos åtgärder och dels för vilka konsekvenser i övrigt de får för medborgare och samhälle. Vår miljö- och klimatpolitik är billigare men har potential att ge mer positiv påverkan på miljön och det globala klimatet. I onsdags antog till exempel Utskottet för ett hållbart Norden i Nordiska rådet SD:s förslag om mer nordiskt samarbete vid bekämpning av invasiva arter, ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Det är en kostnadseffektiv åtgärd, utan negativa effekter för samhället.

En realistisk politik i EU

SD kommer att driva en realistisk politik i EU, som tar mycket bättre hänsyn till svensk skog, svenskt jordbruk, svenska företag, svenska arbetare och svenska medborgare. Vi vågar säga nej till dåliga förslag från Bryssel. Morgondagens val är ett val mellan realism och fortsatt idealism.

Staffan Eklöf (SD) 
Ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott 
Fil. Dr. i cell- och molekylärbiologi 

Mer fakta

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret