Gemensamma EU-inköp ska pressa energipriset
BRYSSEL 18 oktober 2022Ökad energisolidaritet mellan medlemsländer och EU-gemensamma gasinköp. Det föreslår EU-kommissionen i ett nytt nödpaket som svar på den pågående energikrisen, inför veckans EU-toppmöte.
– Vi kan nu ta ytterligare steg mot en riktig energiunion, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Hur EU ska få ner de höga priserna på el och gas är en av de stora knäckfrågorna i unionen just nu – och medlemsländerna har svårt att komma överens om åtgärder.
EU-kommissionen lade på tisdagen fram ett förslag på nödåtgärder för att få bukt med gaspriserna och se till att säkra tillgången under den kommande vintern.
Bland annat föreslår kommissionen ett dynamiskt pristak på naturgas genom en tillfällig mekanism som ska begränsa priserna på den europeiska gasmarknaden.
– Vi kommer att införa en tillfällig mekanism för att begränsa överpriser i vinter, samtidigt som vi tar fram ett nytt riktmärke så att flytande naturgas kommer att handlas till ett mer rättvist pris, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen.
Däremot föreslår man inte i det här skedet ett pristak på gas som används till elproduktion, ett förslag som många EU-länder lyft fram.
– Det krävs att vi tittar närmare på hur det skulle kunna fungera, sade Ursula von der Leyen.
För att få bättre priser och minska risken för att medlemsstaterna bjuder över varandra föreslår kommissionen bland annat även att EU-länderna gemensamt ska köpa in gas.
Kommissionen vill även se standardregler för solidaritet mellan medlemsstaterna i händelse av försörjningsbrist samt föreslår att skapa en mekanism för att medlemsstater som drabbas av gasförsörjningbrist ska få tillgång till gas av andra.
Ursula von der Leyen betonade även vikten av att skynda på investeringar i förnybar energi och infrastruktur.
– Att investera mer och snabbare i omställningen av ren energi är vårt strukturella svar på denna energikris, sade hon.
Vad händer nu?
Kommissionens förslag ska närmast diskuteras bland EU:s stats- och regeringschefer på toppmöte som drar igång i Bryssel på torsdag.