Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

EU-uppgörelse med Ungern – ”Förödmjukande för Orbán”

BRYSSEL 13 december 2022

Ungern släpper sina veton mot EU:s miljardstöd till Ukraina och en global skatteöverenskommelse i utbyte mot att övriga medlemsländer godkänner den ungerska återhämtningsplanen värd 5,8 miljarder euro,  dock villkoras utbetalningen. Samtidigt fryser länderna 6,3 miljarder euro i EU-stöd med hänvisning till bristande rättsstatlighet i Ungern.

Medlemsländernas EU-ambassadörer nådde på måndagskvällen en uppgörelse, se faktaruta, som fick Ungern att dra tillbaka sina veton mot två viktiga förslag: ett krislån på 18 miljarder euro till Ukraina och en global minimiskatt för företag.

Med hänvisning till bristande den grundläggande demokratiska principen om rättsstatlighet har EU-kommissionen hållit inne med EU-pengar till Ungern och kritiker har anklagat landet för att lagt in vetona för att sätta press på övriga medlemsländer att frigöra pengarna, sammanlagt över 13 miljarder euro.

Uppgörelsen innebär att övriga EU-länder lovar godkänna Ungerns plan för landet ska kunna få de 5,8 miljarder euro som öronmärkts ur unionens stora coronaåterhämtningsfond. Om inte planen hade fått godkännande innan årsskiftet skulle Ungern gått miste om 70 procent av pengarna.

För att faktiskt få ut pengarna måste dock Ungern först uppfylla 27 krav om bland annat att stärka domstolsväsendets oberoende.

EU-stöd fryses

Parallellt har EU-kommissionen föreslagit att 7,5 miljarder euro till Ungern ur EU:s strukturfonder ska frysas med hänvisning till bland annat bristande arbete mot korruption. Medlemsländerna enades på måndagen om att i princip gå på kommissionens linje, om än minska den frysta summan till 6,3 miljarder euro för att få med Ungern på uppgörelsen.

”Med tanke på att de åtgärder som Ungern hittills har vidtagit är behäftade med betydande svagheter som allvarligt äventyrar deras lämplighet när det gäller att ta itu med de brott mot rättsstatsprinciperna som kommissionen identifierat i sitt förslag anser rådet att den påföljande risken för unionens budget fortfarande är hög”, heter det i ett uttalande från medlemsländerna i ministerrådet.

För att få loss de pengarna måste Ungern uppfylla ett annan uppsättning krav på bland annat stramare ramverk mot korruption och att fler företag deltar i offentliga upphandlingar.

”Förödmjukande för Orbán”

Måndagens uppgörelse innebär alltså att Ungern släpper sina två veto i utbyte mot att få sin coronaplan godkänd utan garantier om att faktiskt få pengarna och att över sex miljarder euro i EU-stöd fryses i väntan på åtgärder för att stärka demokrati och rättsstat som under det årtiondet under premiärminister Viktor Orbán tydligt försämrats enligt flera oberoende mätningar.

– Det är en förödmjukande kväll för Orbán. Han var tvungen att svälja sina veton och fick knappt någon minskning av [summan på de frysta pengarna ur strukturfonderna]. Allt för att rädda sin [coronaåterhämtningsplan] och därmed lugna marknaderna åtminstone lite grann för tillfället, sade en icke namngiven diplomat från ett EU-land till Politico.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret