Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel var väldigt nöjd efter toppmötet.

Flera tunga beslut på årets sista toppmöte

16 december 2022

Skarpa beslut om Ukrainastöd och sanktioner mot Ryssland samt steg framåt i energifrågan och kring skydd av europeisk industri – det var några av resultaten när EU-ledarna avslutade årets sista toppmöte på torsdagskvällen. 

– Vi är extremt nöjda, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet.

Trots många svåra frågor på torsdagens toppmöte lyckades EU-ledarna enas kring flera av dem. 

– Vi är extremt nöjda med att kunna säga att vi i alla frågor på dagordningen har kunnat fatta beslut i enighet, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet. 

Även statsminister Ulf Kristersson (M) var nöjd. 

– Det var uppenbart ganska stora och ganska svåra frågor men vi har kommit fram rätt rejält, sade han. 

De skarpa besluten som togs var dels grönt ljus till det stöd på 18 miljarder euro till Ukraina som in i det sista äventyrats när Polens inför mötet oväntat blockerade paketöverenskommelsen där stödet ingick. Under torsdagen backade dock Polen i frågan och stödet kan nu börja betalas ut till Ukraina från 1 januari. 

EU-ledarna lyckades även enas om ett nionde sanktionspaket mot Ryssland.

Stärka europeisk konkurrenskraft

Mötets i särklass längsta diskussion kom dock, som väntat, att handla om relationen till USA och EU:s svar på det amerikanska stödpaketet till gröna företag som riskerar att snedvrida konkurrensen för europeiska företag. 

EU-ledarna enades här om att jobba vidare med frågan både kortsiktigt, genom dialog med USA om möjliga undantag samt möjliga EU-stöd till europeiska företag, men också långsiktigt för att på olika sätt stärka EU:s konkurrenskraft – något som bland annat Sverige drev på kring. 

– Det blev, tycker jag, en bra lösning, sade Ulf Kristersson om var diskussionen landade. 

EU-ledarna har nu bollat över frågan till EU-kommissionen som ska lägga fram mer konkreta förslag inför ett extrainsatt toppmöte i februari då frågan ska diskuteras vidare. 

Då ska EU-ledarna även föra en mer djupgående diskussion om migration, som endast var uppe för en kort diskussion på torsdagens möte. 

Snart beslut om pristak på gas

Även i den komplexa frågan om gemensamt pristak på gas, där länderna trots utdragna diskussioner under hösten ännu inte kunnat enas, tog EU-ledarna steg framåt. På torsdagen uppmanade de energiministrarna att nå en överenskommelse på deras möte den 19 december. 

– Vi står mycket närmare det som på måndag ska bli total enighet. I princip finns det nu en överenskommelse om att det ska bli klart på måndag, sade Ulf Kristersson.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret