Ny EU-fond för företagsstöd till diskussion
BRYSSEL 16 januari 2023EU:s högsta politiska ledare ska diskutera den europeiska responsen på det gröna amerikanska statsstödspaketet. – Vi måste sända ett tydligt budskap om att vi kommer skydda våra industriella bas, säger Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet. Statsminister Ulf Kristersson varnar dock för ett statsstödsrejs mellan EU och USA.
Charles Michel, ordförande för Europeiska rådet som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer, besökte på måndagen statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholm med anledning av det svenska EU-ordförandeskapet.
Michel, en belgisk liberal, flaggade då för de kommande diskussionerna vid det extrainsatta EU-toppmötet som äger rum 9-10 februari. Fram till dess ska EU-kommissionen ta fram en analys på vad unionen kan göra för att hantera det amerikanska statsstödspaketet till gröna företag; en analys som ligger till underlag för samtalen mellan EU-ledarna.
– Vi måste sända ett tydligt budskap om att vi kommer skydda våra industriella bas. Jag tror uppriktigt att vi måste agera snabbt för att försvara våra intressen och skydda våra företag. Det är avgörande att EU förblir en attraktiv plats att investera, innovera och tillverka i, sade Charles Michel.
Enligt rådsordförande Michel ska fyra aspekter diskuteras (se faktaruta). Bland annat handlar det om hur EU:s nuvarande regler för statsstöd till företag kan göras om, hur man kan skynda på utbetalningar av existerade EU-stöd och hur man ska undvika att den inre marknaden snedvrids om rikare länder betalar ut stora bidrag till sina företag samtidigt som fattigare länder inte har råd med detta. Kontroversiellast väntas dock den fjärde aspekten bli: huruvida en ny EU-fond för att stödja vissa företag inom viktiga sektorer som högteknologi.
– Jag utesluter inte att några [EU-ledare] förr eller senare kommer be ytterligare pengar, sade Charles Michel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) hör till lägret som är kritiska till en ny EU-fond och vad man ser som protektionism för europeiska företag.
– Det vi gör på kort sikt får inte motsäga behoven på lång sikt. Ingen vill se ett statsstödsrejs mellan EU och USA. De kommande månaderna kommer att pröva vår förmåga att tänka både lång- och kortsiktigt samtidigt, sade Kristersson som upprepade tidigare uttalanden om att han räknar med att det finns utrymme för kompromisser mellan EU-länderna.