Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz talar i förbundsdagen. Arkivbild.

Tyskland ger grönt ljus för stridsvagnar till Ukraina

BRYSSEL 25 januari 2023

Tyskland byter fot och leverar stridsvagnar av typen Leopard 2 vilket öppnar för att fler europeiska länder kan göra detsamma. – Vi måste alltid göra det mycket tydligt att vi gör det nödvändiga och möjliga för att stödja Ukraina och samtidigt förhindra en upptrappning av kriget till ett krig mellan Ryssland och Nato, sade förbundskanslern Olaf Scholz i Tysklands parlament.

Den tyska regeringen meddelade på onsdagen att man, trots tidigare invändningar, nu kommer att leverera stridsvagn Leopard 2 till Ukraina.

– Tyskland kommer alltid att ligga i frontlinjen när det gäller att stödja Ukraina, sade den tyske förbundskanslern Olaf Scholz när han på onsdagen talade i den tyska förbundsdagen.

Undvika upptrappning

Många länder har kritiserat Tyskland och Olaf Scholz för senfärdighet med att leverera tyngre vapen till Ukraina. Scholz försvarade sig med att han följer en steg-för-steg-princip i syfte att undvika att kriget sprider sig.

– Vi måste alltid göra det mycket tydligt att vi gör det nödvändiga och möjliga för att stödja Ukraina och samtidigt förhindra en upptrappning av kriget till ett krig mellan Ryssland och Nato, sade Scholz.

En av de skarpaste kritikerna har varit Polen som nu välkomnar det tyska beskedet.

”Tack förbundskansler Olaf Scholz. Beslutet att skicka Leoparder till Ukraina är ett stort steg mot att stoppa Ryssland”, twittrade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger sig vara ”uppriktigt tacksam till förbundskanslern och alla [sina] vänner i Tyskland”.

Fler länder kan skicka

Tyskland har vetorätt om länder som köpt in den tysktillverkade stridsvagnsmodellen vill exportera den vidare. Onsdagens beslut innebär att även att Tyskland nu godkänner att dessa länder skickar Leopard 2 till Ukraina. Det handlar bland annat om Nederländerna, Finland och Polen. Enligt Der Spiegel rör det sig i ett första skede om ett 80-tal stridsvagnar.

Tyskland ska samordna leveransen och samtidig erbjuda utbildning för  ukrainska stridsvagnsförare. De första Leopard 2-stridsvagnarna väntas ankomma Ukraina om tre till fyra månader.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret