Regeringen får kritik för Natoprocessen
STOCKHOLM 15 februari 2023Riksdagsoppositionen kritiserar utrikesminister Tobias Billström för att planen om gemensamt Natointräde för Sverige och Finland riskerar att gå om intet. – Detta är enligt min uppfattning mycket allvarligt, sade Socialdemokraternas Morgan Johansson när regeringen presenterade sin utrikespolitiska deklaration i riksdagen.
När utrikesminister Tobias Billström (M) på onsdagen läste upp regeringens första utrikespolitiska deklaration låg betoningen på fortsatt stöd till Ukraina, Sveriges Natoansökan och att Sverige ska vara drivande för cyberfrågor inom utrikes- och säkerhetspolitiken.
Det ryska anfallskriget leder till att Sverige, enligt ministern, nu lägger om sin utrikespolitik med fokus på svensk och europeisk utrikespolitik.
– Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina visar på ett gränslöst förakt för folkrätten. Vi måste därför vara klarsynta: det är inte bara Ukrainas frihet som står på spel, utan också vår frihet här i Sverige. Givet detta lägger Sverige nu om kursen i den samlade utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Regeringen kommer i första hand att föra en svensk och europeisk utrikespolitik där svenska intressen och demokratiska värderingar är kärnan i politiken, sade Tobias Billström.
Han meddelade att regeringen ska lämna över anslutningspropositionen om medlemskap i Nato till riksdagen, en process som också sker i Finland.
Att Natochefen Jens Stoltenberg på tisdagen sade att det inte var nödvändigt att Sverige och Finland kom med i Nato samtidigt och att utrikesminister Billström i en SvD-intervju sagt att om Finland gick in före Sverige var det “en ickefråga” fick Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson att reagera. Han menade att detta gick tvärt emot den plan som Sverige har arbetat med i snart ett år.
– Det är inte en ickefråga att planen om att gå in i Nato tillsammans med Finland mycket väl skulle kunna spricka. Detta är enligt min uppfattning mycket allvarligt. Det påverkar våra militära samarbeten som vi byggt upp med Finland under lång tid. Det också ett misslyckade för den svenska regeringen i så fall att man inte har kunna hålla samman Sverige och Finland. En del av den skulden ska också läggas på Sverigedemokraterna vars hetsande om koranbränningarna gjorde att den svenska Natoprocessen gick i stå, sade Morgan Johansson och vände sig direkt till utrikesministern: “förstår han inte hur allvarligt det här är”
– De här frågor handlar om suveräna staters beslut. Det är ett svensk beslut här i riksdagen om vi vill gå med i Nato, det är ett finskt beslut i den finska riksdagen och det är ett turkiskt beslut i det turkiska parlamentet, därför uttryckte jag mig som jag gjorde. Naturligtvis arbetar vi fortfarande med målet att vi tillsammans med Finland ska kunna bli medlemmar i Nato, sade Tobias Billström.
Gammal EU-referens saknades
Centerpartiets utrikespolitiska teleperson Kerstin Lundgren konstaterade det faktum att den tidigare återkommande formuleringen att “EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena” nu inte fanns med.
– Jag hade förväntat mig att vi som ordförandeland i EU skulle ha kvar den mycket tydliga markering som så länge har gällt att EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena. Jag saknar just den tydligheten i den här deklarationen, sade Kerstin Lundgren.
Utrikesministern svarade att när det gäller EU:s fundamentala roll som en plattform för att främja Sveriges säkerhets- och utrikespolitiska intressen så är det nämnt vid flera tillfällen i deklarationen.
– Vi nämner den Europeiska unionen där det är lämpligt att göra det. Jag vill understryka att jag vid åtskilda tillfällen sedan jag blev utrikesminister nämnt Norden, Baltikum och EU som våra tre viktigaste arenor, sade Tobias Billström.