Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Didier Reynder och Virginijus Sinkevičius.

EU-förslag: Reparera mera

BRYSSEL 22 mars 2023

Kommissionen vill göra det lättare och billigare att låta laga trasiga varor. Samtidigt vill man få bukt med företag som luras med miljömärkningar för att locka kunder.  

EU-kommissionen presenterade på onsdagen två lagförslag i det som på EU-språk kallas ”cirkulär ekonomi” som är ett led i en större plan för att klara klimatomställningen och minska miljöpåverkan.

Det ena förslaget går ut på att stärka rättigheten att kräva att trasiga produkter som diskmaskiner, dammsugare tv-apparater och på sikta även mobiltelefoner ska repareras.

– Vi vill ta itu med en fråga som har betydande konsekvenser för miljön: det faktum att konsumenterna i de flesta fall inte reparerar sina produkter när de är defekta eller när de inte längre fungerar, sade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders.

Både under och efter garantin löpt ut

Försäljare kommer om förslaget blir verklighet att bli skyliga att erbjuda reparation om en vara går sönder under garantin, så länge inte en reparation kostar mer än att köpa nytt. 

När garantin löpt ut ska konsumenterna erbjudas möjligheten av försäljaren att på egen bekostnad reparera varor så länge det är tekniskt möjligt. Kommissionen vill sätta upp en plattform i varje medlemsland där konsumenter kan hitta reparatörer och samtidigt ta fram en europeisk kvalitetsstandard för sådana tjänster.

– Vi undanröjer alltså de hinder som fortfarande avskräcker alltför många konsumenter från att låta utföra reparationer, sade Reynders.

Europaparlamentarikern Jakop Dalunde (MP) ser en möjlighet att minska risken att värdefulla metaller hamnar på soptippen.

– Rätten att reparera hänger intimt samman med den cirkulära ekonomin. Den är ett av flera sätt att se till att värdefulla råmaterial och metaller stannar kvar i ekonomin istället för att hamna på soptippar och sedan ersättas av nytt material som måste brytas, med den miljöförstöring det leder till. 

Stoppa vilseledande miljöpåståenden

Det andra förslaget syftar till att göra det lättare för konsumenter att välja miljövänliga produkter. 

– Många av oss vill verkligen vara miljövänliga men i praktiken är det väldigt svårt. Mer än hälften av de [miljöpåståenden] vi ser på den europeiska marknaden är vaga, vilseledande eller grundlösa, sade miljökommissionär Virginijus Sinkevičius med hänvisning till en studie från 2020.

Kommissionens förslag går ut på att företag som gör miljömärkningar om en produkt eller tjänst måste kunna stryka dessa. De måste visa på att de bygger på vetenskap, är pålitliga och specifika. Det föreslås bli frivilligt för företag att ansluta sig till detta men kommissionen menar att de företag som gör det kommer att belönas av konsumenterna med flera sålda produkter.

Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) menar att förslaget är bra för både kunderna och den gröna branschen som sådan.

– Det är bra att EU-kommissionen gör tydligt hur greenwashing ska minska i handeln. Vi måste göra det enklare både för konsumenter att välja miljövänligare produkter och för gröna företag att kunna konkurrera i Europa, sade hon i ett uttalande.

I samma förslag vill kommissionen begränsa antalet nya miljömärkningar i EU där det i dag finns minst 230 olika sådana. Nya offentliga miljömärkningar kommer bara att få tas fram på EU-nivå och nya privata märkningar kommer att behöva visa högre miljöambitioner än redan existerande märkningar och godkännas på förhand för att tillåtas, enligt kommissionen.

Båda förslagen skickas nu till lagstiftarna EU-parlamentet och medlemsländerna som måste enas om deras slutliga utformning.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret