Nya regler om transparens och lobbyism i Europaparlamentet kritiseras
STRASBOURG 18 april 2023Efter att korruptionsanklagelser riktats mot ledamöter under Qatargate, ska EU-parlamentet nu bli mer transparent och ansvarsutkrävande. I måndags antogs den första delen av talmannen Roberta Metsolas nya reformpaket. Samtidigt kritiseras Metsola för att inte ha lyssnat tillräckligt på parlamentets krav.
– Det är fullständig skandal, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V).
På måndagen antog EU-parlamentets presidium nya regler som ska göra det svårare för före detta EU-parlamentariker att utföra lobbyverksamhet i EU-parlamentet. Presidiet leds av EU-parlamentets talman, kristdemokraten Roberta Metsola, och de nya reglerna är del av hennes nya reformpaket som ska göra parlamentet mer transparant och ansvarsutkrävande.
När de nya reglerna träder i kraft den 1 maj kommer före detta EU-parlamentariker inte längre ha permanent tillträde till parlamentet, utan måste ansöka om tillträde dagligen. Dessutom införs en “nedkylningsperiod”, som innebär att en EU-parlamentariker som lämnar sin post måste vänta sex månader till dess att den kan börja ägna sig åt lobbyverksamhet eller representation i parlamentet.
Metsola presenterade det nya reformpaketet i januari i år. Åtgärderna i paketet är ett svar på den korruptionsskandal, Qatargate, som briserade i EU-parlamentet i december förra året men som ännu inte fått sitt rättsliga efterspel avgjort. I paketet ingår även bland annat ökat skydd för visselblåsare och mer samarbete med nationella myndigheter i frågor om korruption, vilket man lovar återkomma till längre fram.
Den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) är kritisk till reformpaketet, eftersom hon menar att de åtgärder Roberta Metsola lagt fram är betydligt svagare än de åtgärder som ingår i den resolution som EU-parlamentet antog i december.
– Jag tycker att det är fullständig skandal att det här huset röstar nästan enhälligt för en resolution med väldigt specifika krav, och sen går man in bakom stängda dörrar och gör något helt annat, säger hon till Europaportalen.
Malin Björk menar att Roberta Metsolas reformplan helt saknar delar om EU-parlamentarikers sidouppdrag, bjudresor och gåvor. Hon tror inte att de nya reglerna, och de som återstår i reformpaketet, kommer vara tillräckliga för att motverka framtida korruption.
– Det är fine, men om man tror att man kommer åt kärnan, så gör man inte det.