Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionen presenterade i förra veckan ett omfattande förslag för att refomera tullunionen och förenkla för handlarna.

Ny tullreform kan fördyra för konsumenter

BRYSSEL 22 maj 2023

EU-kommissionen har föreslagit att tullhanteringen ska bli enklare och att de mest skötsamma företagen i vissa fall helt ska slippa tullgranskning. Men det skulle medföra nya tullavgifter för konsumenter vid småköp. – Förslaget innebär en försämring för personer som handlar på nätet från länder utanför EU, säger Maria Johem på Kommerskollegium.

EU-kommissionen presenterade i onsdags ett förslag för att reformera EU:s tullunion. Målet är att förenkla tullprocessen genom att inrätta dels en gemensam tulldatacentral, dels en ny tullbyrå. Detta ska reducera tiden handlare behöver lägga för att importera varor.

 – Detta är den mest ambitiösa och omfattande reformen sedan tullunionen skapades 1968, sade ekonomikommissionären Paolo Gentiloni när han presenterade förslaget.

 Tanken är också att företag som uppfyller vissa kriterier och vars processer och leveranskedjor är ”helt transparenta” ska kunna slippa aktiva tullgranskningar helt och hållet. Kommissionen menar på att företag ska kunna spara motsvarande 30 miljarder kronor om året på reformen.

Det är också tänkt att tulldatacentralen ska göra det enklare för medlemsländernas tullmyndigheter att utbyta information då de idag alla använder sig av olika IT-system. EU-kommissionären Gentiloni menade på att det skulle leda till att medlemsländerna skulle kunna spara upp till motsvarande nästan 23 miljarder kronor per år. Och samtidigt skulle det enligt kommissionens beräkningar bidra till nya intäkter på cirka 11 miljarder kronor per år.

Kommissionens ambition är också att det AI-baserade systemet bättre ska kunna bekämpa smuggling av förbjudna varor. 

Större ansvar läggs på e-handelsföretag

Reformen syftar också till att lägga ett större ansvar på näthandelsföretag att se till att tullar och moms betalas i samband med köpet, samt att produkterna lever upp till EU:s krav. Idag ligger ansvaret på den enskilde konsumenten samt leverantörerna av frakt. Tanken är att konsumenter därmed skulle slippa överraskas av dolda avgifter eller administration när de tar emot de varor de har köpt.

Den europeiska konsumentorganisationen BEUC kommenterade att de ser positivt på initiativet för att stoppa försäljning från länder utanför EU som inte uppfyller EU:s krav. ”Den europeiska kommissionens förslag att samla expertis och resurser med andra specialiserade myndigheter kan bättre rusta myndigheter att kontrollera importer”, sade organisationens generalsekreterare Monique Goyens i ett uttalande.

Dyrare för konsumenter

Samtidigt skulle dagens ”tröskelvärde” försvinna, det vill säga tröskeln som innebär att varor som har ett värde under 150 euro är tullbefriade.

– Upp till 65 procent av sådana paket som kommer in i EU är för närvarande undervärderade för att undvika importtullar, sade Gentiloni.

Svenska myndigheten Kommerskollegium säger till Europaportalen att det är positivt att tullreformen skulle innebära en digitalisering och förenkling för företagen men ser samtidigt med oro på vad den skulle innebära för konsumenter.

– Förslaget innebär en försämring för personer som handlar på nätet från länder utanför EU eftersom tull kommer att debiteras då värdegränsen som finns idag på 1700 kr kommer att slopas. Passeras den värdegränsen måste man alltså betala tull, vilket är förstås är negativt, säger Maria Johem, ämnesråd på Kommerskollegium.
 

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret