Domstolars oberoende: Största förtroendetappen i Polen och Ungern
BRYSSEL 12 juni 2023Bara en minoritet polacker och ungrare anser att domstolarna i sina länder är oberoende. Det visar en undersökning från Eurobarometer.
I EU har Polen och Ungern ofta fått kritik för att bland annat underminera sina domstolsväsendes oberoende från yttre påverkan, inte minst från politiskt håll. I synnerhet när det gäller Polen har EU-domstolen i flera uppmärksammade fall dömt ut de förändringar som den sittande nationalkonservativa regeringen genomfört sedan den kom till makten 2015.
Som en del i sin årliga översikt över domstolsväsendet och rättsskipningen i medlemsländerna genomför EU-kommissionen sedan 2016 opinionsundersökningar för att bland annat utröna allmänhetens syn på oberoendet. Den senaste undersökningen visar att oron för att domarnas och domstolarnas oberoende håller på att urholkas delas av medborgarna i de två länderna. Polen och Ungern är de länder vars invånare i störst utsträckning tappat förtroendet för att deras domstolsväsen är oberoende.
Polens stora fall placerar numer landet näst längst ned på förtroendeskalan i EU.
Det finns dock även tydliga framsteg. I länder som Slovenien, Malta och Tjeckien har andelen som anser att domare och domstolarna är oberoende ökat markant.
I Sverige har det skett en marginell tillbakagång i förtroendet sedan 2016 och för EU som helhet är den genomsnittliga skillnaden också på marginalen om än positiv.
Fem länder före Sverige
Högst andel av de tillfrågade som anser att deras domstolsväsende är oberoende återfinns i Finland, Danmark och Österrike. Sverige kommer på plats sex. Det lägsta förtroendet finns alltjämt i Kroatien.