Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Migranter i läger på grekiska Lesbos 2015. Arkivbild.

EU-politiker kritiserar medlemsländernas migrationsförslag

BRYSSEL 14 juni 2023

Slutförhandlingar om EU:s nya asyl- och migrationspaket har inletts. Men från EU-parlamentet kommer kritik mot medlemsländernas hållning i frågan som flera rödgröna ledamöter anser har alltför stor fokus på att spärra in och avvisa migranter och för lite på att omfördela flyktingar mellan EU-länderna.

I förra veckan enades en majoritet av EU-länderna efter år av förhandlingar om sin position i två viktiga delar i det som ska bli unionens nya migrations- och asylpolitik. Frågan kommer upp på EU-toppmötet om två veckor och debatterades i dag onsdag i EU-parlamentet.

– [Diskussionen på EU-toppmötet] kommer att ske i en positiv anda. Det svenska ordförandeskapet har arbetat hårt för detta och är stolta att rådet nu kan gå in i slutskedet och finna en kompromiss [med EU-parlamentet, inledde den svenska EU-ministern Jessika Roswall (M) under debatten i Strasbourg.

Förhandlingarna mellan EU-parlamentet – som redan enats som sin position i de två förslagen – och medlemsländerna i ministerrådet i så kallad triloger har redan inletts. Målet är att nå en slutlig uppgörelse om hela migrationspaketet i god tid innan EU-valet i juni nästa år.

I parlamentet välkomnades från flera ledamöter att medlemsländerna nu lyckats mejsla fram sin förhandlingsposition.

– Detta är en historisk möjlighet för EU att äntligen att skapa en migrationspolitik som kan fungera, sade EU-parlamentariker Tomas Tobé (M), en av parlamentets förhandlare i migrationsfrågan. 

De flesta parlamentariker från den stora högergruppen EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår var positiva till uppgörelsen. Även från liberala RE hördes positiva stämningar. Ledamöter längre ut på den politiska högerkanten menade att EU måste göra mer för att minska antalet migranter som kommer.

– Uppgörelsen i ministerrådet är bara ett litet kliv i rätt riktning. Processen borde fokusera mycket mer på den externa dimensionen – färre avfärder [från länder utanför EU] innebär färre ankomster [av migranter till EU], sade Marco Zanni, italiensk ordförande för den nationalistiska ID-gruppen.

Den kanske skarpaste kritiken mot medlemsländernas uppgörelse kom dock från rödgröna parlamentariker.

– Uppgörelsen är milt sagt oroande. Den visar en böjelse för den mest trångsynta hållningen om asyl och migration. Ministerrådets inriktning skulle markant minska skyddet för personer som kommer till EU:s gränser, den skulle normalisera inspärrning i månader av migranter och barn vid de yttre gränserna,  sade spanjoren Jordi Solé från den Gröna partigruppen.

Vänstergruppens ordförande Martin Schirdewan varnade för att den förda politiken bara kommer att led till fler Moria med hänvisning till det kritiserade och överfyllda grekiska migrantlägret.

Den socialdemokratiska S&D-gruppens ledare Iratxe García Pérez invände liksom andra ledamöter mot att omfördelningen av migranter till andra medlemsländer är för svag.

– Principen om ”flexibel solidaritet” går inte tillräckligt långt. De EU-länder där migranter anländer först behöver tydliga ankomstregler och en rättvis fördelning vad gäller mottagandet, sade García Pérez.

Elisabetta Gualmini, en italiensk socialdemokrat, ansåg att medlemsländerna i sin uppgörelse lade alltför stort fokus på att skicka tillbaka migranter till exempelvis icke-demokratiska transitländer som Tunisien.

– Vi vet mycket väl att det inte är lätt att sluta pålitliga överenskommelser med sådana länder. Detta riskerar att bli en bluff, sade Gualmini.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret