EU-parlamentet sågar kommissionens etikförslag – föreslår tuffare regler
MALMÖ 13 juli 2023EU-kommissionens förslag på ett nytt etikorgan är ”otillfredsställande och inte tillräckligt ambitiöst”. Det menar EU-parlamentet som nu vill se tuffare regler för en större öppenhet.
EU-parlamentet enades på onsdagen om kraftig kritik av EU-kommissionens förslag på ett nytt etikorgan som ska innebära att EU:s institutioner ska följa samma etiska normer om sådant som mottagande av gåvor eller innehavande av sidouppdrag.
Enligt den resolution parlamentet antog skulle kommissionens förslag inte leda till ”ett genuint, oberoende etikorgan”. Främst kritiserar man att organet inte ges mandat att utreda misstänkta fall. Vidare kritiserar man att fem oberoende experter ska delta i organet men bara som observatörer, istället för som fullvärdiga medlemmar.
– Jag skulle velat att den hade kunnat ha en starkare roll och mer bindande rekommendationer och att den ska kunna gå in och kunna granska på ett tydligare sätt, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).
De svenska parlamentarikerna röstade alla för parlamentets resolution om etikorganet men det rådde inte full enighet inom resten av parlamentet. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gick emot den stora majoriteten i sina partigrupper – som röstade ner resolutionen. Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP är nämligen i stort nöjda med kommissionens förslag och ville därför inte instämma i kritiken av det, enligt Politico.
Parlamentet vill regleras hårdare
På torsdagen antog parlamentet sedan rekommendationer för nya regler för att öka öppenheten inom parlamentets egen verksamhet och samtidigt skydda det från skadlig inblandning utifrån. Både detta och förslaget om ett etikorgan är konsekvenser av Qatargate – korruptionshärvan där flera Socialdemokratiska politiker från olika länder utreds för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko.
– Om det kommer något gott ur Qatarskandalen så är det att det sätter fingret på att det inte finns ett tillräckligt bra regelverk och inte tillräckliga krav på transparens. Rapporten tar fram massor med rekommendationer kring detta, säger Malin Björk.
Parlamentets rekommendationer går bland annat ut på att man vill se en översyn av ledamöternas uppförandekod så att den ger större skydd för visselblåsare, inför strängare regler om intressekonflikter och redovisning av tillgångar samt att alla ledamöter bör deklarera planerade möten med företrädare för intressegrupper och med diplomater från länder utanför EU.
– Jag är väldigt glad också över att vi fick igenom ett ändringsförslag om att man inte ska ha sidojobb som betalas av aktörer som kan innebära att man har intressekonflikter. Det är någonting vi har drivit i vänstern, säger Björk.