Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Italienska premiärministern Giorgia Melonis parti ser ut att kraftigt lyfta antalet mandat för nationalkonservativa ECR inför EU-valet nästa år.

Prognos: Mitten behåller makten i EU-parlamentet

MALMÖ 9 augusti 2023

Liberaler, konservativa och socialdemokrater ser ut att kunna behålla en majoritet i Europaparlamentet även efter nästa års EU-val. Det visar en ny analys av Politico. Nationalkonservativa och ytterhögern går fram.

En ny sammanställning av opinionsundersökningar som nyhetssajten Politico har gjort visar att nationalkonservativa och ytterhögern går fram inom EU, medan de Gröna backar mest.  

Jämfört med dagens mandatfördelning för nationalkonservativa ECR, där Sverigedemokraterna och Polens styrande nationalistiska parti Lag och rättvisa ingår, skulle gruppen växa med 23 mandat om det vore val idag. Det mesta av det ökade stödet hör till italienska premiärministern Giorgia Melonis parti – Italiens bröder.

Även den högerextrema gruppen Identitet och demokrati, ID), ökar och skulle få 77 mandat. Det innebär en ökning med 15 mandat, som drivs av Alternativ för Tysklands (AfD) senaste uppgång i opinionsundersökningarna.

Analysen visar också att EPP, gruppen för konservativa och kristdemokrater som svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i, skulle behålla sin plats som parlamentets största grupp, trots en förväntad förlust på 12 platser.

Fortsatt majoritet för mittenkoalition

Tillsammans skulle EPP, socialdemokraterna och liberala Renew fortsatt ha en majoritet ihop. Alternativet som vissa har spekulerat i – att EPP skulle samarbeta högerut med ID och ECR skulle däremot inte räcka för att bilda en majoritet i parlamentet.

Bland dem som ser ut att backa finns den gröna gruppen, som Miljöpartiet ingår i. Om det vore val idag skulle gruppen förlora 24 mandat och behålla bara 48.

Vänstergruppen, där Vänsterpartiet ingår, skulle däremot gå framåt med åtta mandat men fortsätta attt vara den minsta gruppen med sammanlagt 45 platser.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret