Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra har nominerats till landets EU-kommissionär. Arkivbild.

Socialdemokrater i EU: Vi ska ha kvar klimatposten

BRYSSEL 28 augusti 2023

Efter att den nederländske socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans lämnat sitt uppdrag som unionens klimatchef föreslås en kristdemokrat efterträda honom. Det invänder socialdemokraterna i EU-parlamentet mot och kräver att uppdraget inte ges till någon annan partigrupp.

I förra veckan lämnade Frans Timmermans – Nederländernas inflytelserike EU-kommissionär med ansvar för Gröna given och unionens klimatomställning – in sin avskedsansökan med över ett år kvar på mandatperioden. Han vill istället delta i det kommande nederländska nyvalet som toppkandidat för socialdemokratiska PvdA.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen gav Timmermans klimatuppdrag tillsvidare till den slovakiske socialdemokratiske EU-kommissionären Maroš Šefčovič.

Den nederländska regeringen har under tiden meddelat att man nominerar landets utrikesminister Wopke Hoekstra – en kristdemokrat i EPP-gruppen – till EU-kommissionär.

Socialdemokrater invänder

Detta har fått den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet att se rött.

”Mot bakgrund av konservativa EPP:s senaste cyniska och populistiska manövrer för att urvattna Gröna given och få viktiga lagstiftningsärenden som naturrestaureringslagen att spåra ur, är det avgörande för vår grupp att klimatportföljen förblir [hos den socialdemokratiska gruppen]”, heter det i ett uttalande från socialdemokratiska S&D.

I uttalandet kritiserar S&D även Hoekstras krav under coronakrisen på att ta fram en rapport över skuldtyngda EU-länder som Grekland, Italien och Portugal som inte hade byggt upp en krisbuffert.

”En nominerad kommissionsledamot gör ingen kommissionsledamot – än mindre får den per automatik stöd av S&D-gruppen. Varje nominerad kommissionsledamot måste genomgå seriösa och tuffa utfrågningar i Europaparlamentet”, heter det i uttalandet.

Även den tongivande nederländska liberala EU-parlamentarikern Sophie in ’t Veld invänder mot nomineringen av Wopke Hoekstra.

”Hoekstras främsta europeiska bedrift består väl i att intensivt förolämpa italienarna under covidkrisen. Dessutom är han inte precis en klimatförkämpe. Så vad gör honom så lämplig som kandidat?”, twittrade in ’t Veld.

Utfrågning väntar

Det är upp till EU-kommissionens ordförande att tilldela kommissionärerna ansvarsområden, så även för Nederländernas kandidat. Därefter följer utfrågning i EU-parlamentet av kandidaten som i praktiken kan fällas om en majoritet av partigrupperna så anser.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret