Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges EU-ministerJessika Roswall i samtal med Marko Štucin, statssekreterare på utrikesdepartementet i Slovenien

EU-ministrar fördjupar utvidgningssamtalen – Sverige positivt

STOCKHOLM 27 september 2023

Fortsatt utvidgning av EU ligger i Sveriges intresse, säger EU-minister Jessika Roswall (M) – inför EU-ländernas gemensamma diskussion i frågan.

Unionens EU-ministrar ska senare idag och på torsdagen träffas i den spanska staden Murcia för ett två dagar långt informellt möte. Hetast på agendan är hur EU kan anpassas så att unionen kan växa, frodas och fungera med fler medlemmar än i dag. Ukraina men också Moldavien och länder på Västra Balkan står i kö för att gå med i unionen.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har gjort att utvidgningsfrågorna har fått en förnyad aktualitet. EU:s dörr ska vara öppen för de europeiska länder som lever upp till våra högst ställda krav vad gäller demokrati, rättsstat, marknadsekonomi och mycket annat. Det ligger i Sveriges intresse och har också varit en svensk position under lång tid. säger Jessika Roswall (M) till Europaportalen.

Vad ser du som viktigast för Sverige i samtalen?

– EU behöver genomföra reformer för att vara redo att ta emot nya medlemmar. Det handlar exempelvis om att se över politikens innehåll, budgetfrågor och mycket annat. För svenskt vidkommande är det viktigt att betona inte minst behovet av reformer för stärkt konkurrenskraft. Vi är nu i inledningen av det här arbetet och vi kommer att få anledning att återkomma, säger hon.

Enligt Politico ska ministrarna delas in i tre diskussionsgrupper under rådsmötet.

En av dessa arbetsgrupper ska ta upp de eventuella utmaningar som EU-institutionerna ställs inför när de framöver ska hantera 35 i stället för 27 medlemsstater. Inte minst den tyska förbundskanslern Olaf Scholz uppges vilja knyta utvidgningen till olika EU-reformer. 

Övriga arbetsgrupper ska behandla takten i den kommande integrationen av fler medlemmar respektive diskutera vilken geopolitisk påverkan ett större EU kan få.

 Vad tror du om tidtabellen; hur snabbt kan utvidgningen gå?

Jessika Roswall:

– Jag vill inte spekulera i något exakt årtal utan det som krävs är en meritbaserat process och det är viktigt att den får ha sin gång.

EU-ministrarna ska även ta upp slutsatserna från en tung tysk-fransk expertrapport, som nyligen publicerades kring unionens utvidgningsplaner. 

Experterna anser, likt Europeiska rådets ordförande Charles Michel, att EU bör vara redo att ta in nya medlemsländer från 2030, men rapportörerna menar att EU först måste förbereda sig genom att slopa veton, öka budgeten, stärka rättsstaten och göra medlemskapet mer flexibelt. 

I oktober kommer också EU-kommissionens utvidgningsrapport, som sannolikt  innehåller besked om huruvida Ukraina uppfyller EU:s krav för att få påbörja regelrätta medlemskapsförhandlingar – något som EU:s decembertoppmöte kommer att ta ställning till.

Men innan dess ska dock  Europeiska rådet i oktober  hålla ett informellt möte i Grenada och då diskutera mer i detalj vad EU behöver göra för att förbereda sig på att få fler medlemmar.

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret